Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym to ulubione ciasto mojego syna. Piecze się ją z zaparzanego ciasta, podobnie jak ptysie eklerki, mini ptysie. Pofalowane ciasto (jak góry) po upieczeniu przekłada się kremem np. na bazie  budyniu, najczęściej jest to budyń waniliowy, ale może być też śmietankowy.  Ja lubię karpatkę z bitą śmietaną. Karpatkę można upiec na Sylwestra, Karnawał czy Tłusty czwartek.

Karpatka z kremem budyniowym

IMG_8354

Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
1 budyń śmietankowy
1/2 litra mleka 3,2 %

1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki do posypania

Przygotowanie karpatki z kremem budyniowym:

Wodę zagotować z 1/2 kostki margaryny, dodać mąkę i energicznie mieszać około 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ciasta dodać 4 jajka i 2 białka i ucierać mikserem. Rozsmarować cienko na blasze do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 180-200 °C. Po upieczeniu przeciąć na 2 części. Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. 1/2 kostki margaryny rozdrobnić i utrzeć, dodać 2 żółtka i 1 szkl. cukru pudru. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Na jeden placek ciasta nałożyć krem, przykryć drugą połówką. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego

IMG_8337IMG_8339IMG_8341IMG_8344

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Karpatka z kremem budyniowym

  1. Pingback: Eklerki z kremem kawowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.