Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem to ulubione ciasto mojego syna. Piecze się ją z zaparzanego ciasta. Przekłada kremem na bazie  budyniu, najczęściej jest to budyń waniliowy, ale może być też śmietankowy.  Karpatka na sylwestrowy wieczór szybko zniknęła z półmiska.

Karpatka z kremem budyniowym

IMG_8354

Składniki:

1 kostka margaryny

1 szklanka wody

1 szklanka mąki pszennej

6 jajek

1 budyń śmietankowy

1/2 litra mleka 3,2 %

1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki do posypania

Przygotowanie:

Wodę zagotować z 1/2 kostki margaryny, dodać mąkę i energicznie mieszać około 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ciasta dodać 4 jajka i 2 białka i ucierać mikserem. Rozsmarować cienko na blasze do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 180-200 °C. Po upieczeniu przeciąć na 2 części. Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. 1/2 kostki margaryny rozdrobnić i utrzeć, dodać 2 żółtka i 1 szkl. cukru pudru. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Na jeden placek ciasta nałożyć krem, przykryć drugą połówką. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego

IMG_8337IMG_8339IMG_8341IMG_8344

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Karpatka z kremem budyniowym

  1. Pingback: Eklerki z kremem kawowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.