Pikantne ogórki na zimę (ogórki z pieprzem Cayenne) to moja kolejna propozycja z cyklu, co zrobić z nadmiarem ogórków gruntowych. Tego samego dnia przygotowałam też z ogórków sałatkę szwedzką.
U mnie w domu ogórki małosolne jemy na bieżąco całe lato, jedne sie kończą to Piotrek nastawia kolejną porcję:
Ogórki małosolne błyskawiczne
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne na podróż (w butelce)
Na zimę robię też sporo słoików z kiszonymi ogórkami.:
Ogórki kiszone na zimę
A dzisiaj proponuję Wam przygotować bardzo pikantne ogórki na zimę, które będą świetnym dodatkiem do zimowych obiadów, trochę lata w środku zimy jest bardzo wskazane. Pikantne potrawy dobrze rozgrzewają organizm 🙂
Składniki na 3 słoiczki 400 ml:
1 kg ogórków gruntowych
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
150 g cukru
1/3 szklanki octu jabłkowego
3 marchewki
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, najlepiej za pomocą szatkownicy, skróci pracę. Marchewkę obieramy i również szatkujemy w plasterki. Obrane ząbki czosnku kroimy nożem w cienkie plasterki. Do miski wsypujemy ogórki, marchewkę i czosnek. Dodajemy sól, pieprz cayenne, olej, cukier i ocet jabłkowy, mieszamy i zostawiamy na ok. 3 godziny aż wytrąci się sok. Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoikach i zalewamy powstałym sokiem. Słoiki pasteryzujemy w garnku pod przykryciem ok. 10 minut od zagotowania. Jak słoiki są mniejsze to można pasteryzować krócej.
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Czy mogę użyć ksylitolu zamiast cukru???
Myślę, że tak, ale ciut mniej gdyż ksylitol jest słodszy.
Dziękuję 🙂
Pingback: Ogórki marynowane pikantne - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię