Ogórki małosolne

Sezon ogórków małosolnych u nas zaczął się jakiś czas temu. Piotrek ma swój sprawdzony przepis, wg którego wychodzą pyszne małosolne ogórki. Ogórki muszą pochodzić z dobrego „źródła” aby potem ich nie trzeba było wyrzucać, marketowe ogórki mogą śmierdzieć, a nawet gnić po kilku dniach. My ogórki mamy przeważnie z działki, ale póki nie mamy swoich kupujemy na rynku zawsze w tym samym miejscu. Słój na ogórki małosolne jest duży, kilku litrowy, aby pomieścił z dodatkami 2 kg ogórków.
Przepis na najlepsze ogórki małosolne:

ogórki małosolne

Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 5 szt liście chrzanu i korzeń,
  • 4 szt kopru,
  • 5 łyżek soli,
  • 5 litrów wody ,
  • 4 ząbki czosnku

Ogórki umyć w zlewie, odciąć końcówki. W 5 litach ciepłej wody rozpuścić 5 łyżek soli. Do słoja włożyć połowę chrzanu, koper i czosnek, włożyć ostrożnie ogórki, dodać resztę chrzanu, kopru i czosnku, wlać osoloną wodę, zamknąć wieczko, zostawić na kilka dni, Prawdę mówiąc te ogórki można jeść po 2 dniach, ale Piotrek je już dzisiaj jadł po 1 dniu leżakowania w zalewie. Ciepła woda z solą powoduje, że ogórki szybciej dochodzą.

Polecam ten przepis!

ogórki małosolne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Ogórki małosolne

  1. Pingback: Najlepsze przepisy na ogórki na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.