Grillowany kurczak z mizerią i młodymi ziemniakami z koperkiem

Grillowany kurczak z mizerią i młodymi ziemniakami z koperkiem. Gdy znudzą nam się tradycyjnie pieczone udka z kurczaka, lub gdy nie stać nas stale kupować  piersi z kurczaka, możemy sobie ułatwić zadanie wykorzystując luzowane udka kurczaka.  Przygotowałam więc grillowane kawałki mięsa z udek, bez skóry i kości.

grillowany kurczak

Składniki:
4 udka z kurczaka
sól morska
pieprz kolorowy
majeranek
2 łyżki oliwy z oliwek
czerwona papryka

Przygotowanie grillowanego kurczaka bez skóry i kości : Luzujemy udka kurczaka z kości, ściągamy z nich skórę. Przygotowujemy marynatę do kurczaka z  2 łyżek oliwy z oliwek, soli, pieprzu, majeranku i papryki. Pojedyncze kawałki kurczaka nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy mięso z kurczaka i grillujemy każdy kawałek po ok. 5 minut z każdej strony. Grillowane mięso kurczaka przekładamy na talerze, podajemy z młodymi ziemniakami z koperkiem, mizerią  i posypujemy świeżym koperkiem.

Młode ziemniaki z koperkiem
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
1 łyżeczka soli do gotowania
1 – 2 łyżki masła
pół pęczka koperku
Jak przygotować młode ziemniaki z koperkiem. Ziemniaki obieramy ze skórki. Płuczemy. Przekładam oczyszczone ziemniaki do garnka, wlewamy zimną wodę w ilości takiej aby zakryła ziemniaki, wsypujemy sól i gotujemy pod przykryciem, aż będą miękkie. Jeśli będą gotowe, ostrożnie odcedzamy je z wody.
Do garnka z gorącymi ziemniakami dodajemy masło oraz  posiekany koperek, mieszamy delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Przekładam ziemniaki z koperkiem na talerz. Podaję np. do grillowanego mięsa.

Grillowany kurczak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Grillowany kurczak z mizerią i młodymi ziemniakami z koperkiem

  1. Pingback: Pierś z kurczaka grillowana pikantna - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Zielono-czerwony obiad - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.