Grillowany kurczak z mizerią i młodymi ziemniakami z koperkiem

Gdy znudzą nam się tradycyjnie pieczone udka z kurczaka, lub gdy nie stać nas stale kupować  piersi z kurczaka, możemy sobie ułatwić zadanie wykorzystując udka kurczaka.  Przygotowałam więc grillowane kawałki mięsa z udek, bez skóry i kości.

grillowany kurczak

Składniki:

4 udka z kurczaka

sól morska Kamis

pieprz kolorowy Kamis

majeranek

2 łyżki oliwy z oliwek

czerwona papryka Kotanyi

Przygotowanie:

Luzujemy udka kurczaka z kości, ściągamy z nich skórę. Przygotowujemy marynatę do kurczaka z  2 łyżek oliwy z oliwek, soli, pieprzu, majeranku i papryki. Pojedyncze kawałki kurczaka nacieramy marynatą i wstawiamy na całą noc do lodówki. Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy mięso i grillujemy każdy kawałek po ok. 5 minut z każdej strony. Mięso przekładamy na talerze, podajemy z młodymi kartofelkami z koperkiem, mizerią z jogurtem greckim i posypujemy świeżym koperkiem.

Grillowany kurczak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Grillowany kurczak z mizerią i młodymi ziemniakami z koperkiem

  1. Pingback: Pierś z kurczaka grillowana pikantna - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Zielono-czerwony obiad - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.