Ogórki małosolne na podróż (w butelce)

Gdy wybieramy się gdzieś na dłużej Piotrek przygotowuje  swoje „turystyczne ogórki małosolne” w 5 litowym pojemniku na wodę, ogórki doskonale znoszą podróż. A potem zawsze się nadają do konsumpcji, a my nie musimy podobnych kupować.

Turystyczne ogórki małosolne na podróż wg przepisu Piotra są smaczne już po 2 dniach.
Polecam też przepis na ogórki małosolne błyskawiczne.

Ogórki małosolne na podróż (w butelce):

SAM_7052

Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 5 szt liście chrzanu i korzeń,
  • 4 szt kopru,
  • 5 łyżek soli,
  • 5 litrów wody w baniaczku z Biedronki,
  • 4 ząbki czosnku

Ogórki umyć w zlewie, odciąć końcówki. Wylać wodę z baniaka, 3 litry odlać do miski, rozpuścić w niej 5 łyżek soli. Do baniaka włożyć połowę chrzanu, koper i czosnek, włożyć ostrożnie ogórki, dodać resztę chrzanu, kopru i czosnku, wlać osoloną wodę, zakręcić korek, zostawić na kilka dni, doskonały sposób na przechowywanie ogórków w podróży.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.