Gdy wybieramy się gdzieś na dłużej Piotrek przygotowuje swoje „turystyczne ogórki małosolne” w 5 litowym pojemniku na wodę, ogórki doskonale znoszą podróż. A potem zawsze się nadają do konsumpcji, a my nie musimy podobnych kupować.
Turystyczne ogórki małosolne na podróż wg przepisu Piotra są smaczne już po 2 dniach.
Polecam też przepis na ogórki małosolne błyskawiczne.
Ogórki małosolne na podróż (w butelce):
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 5 szt liście chrzanu i korzeń,
- 4 szt kopru,
- 5 łyżek soli,
- 5 litrów wody w baniaczku z Biedronki,
- 4 ząbki czosnku
Ogórki umyć w zlewie, odciąć końcówki. Wylać wodę z baniaka, 3 litry odlać do miski, rozpuścić w niej 5 łyżek soli. Do baniaka włożyć połowę chrzanu, koper i czosnek, włożyć ostrożnie ogórki, dodać resztę chrzanu, kopru i czosnku, wlać osoloną wodę, zakręcić korek, zostawić na kilka dni, doskonały sposób na przechowywanie ogórków w podróży.
