Kebab z grilla na patyku

Kebab z grilla na patyku. W krajach arabskich, Armenii, Izraelu i Iranie słowo kebab oznacza najczęściej şiş kebab (po turecku ‘pieczone mięso na szpikulcu’), czyli szaszłyk z pieczonego, często mielonego mięsa. Bułgarii mają swoją kebabczetę, czyli mięso mielone formowane w kształt kiełbasek i grillowane, na Bałkanach Ćevapčići. Na wschodzie kofty. Takie nazewnictwo stosuje się czasem także w Polsce, w barach szybko obsługowych i restauracjach prowadzonych przez Arabów, Turków lub Persów. Najlepsze restauracje serwują to danie przyprawione sproszkowaną akebią pięciolistkową jako ěgzoo kebap,
Jak zwał tak zwał to grillowane mielone mięso, ja zrobiłam moje kebaby z mięsa wieprzowego i dodałam do środka przyprawę gyros, zioła włoskie, siekaną natkę pietruszki i młodą cebulkę.

Kebab z grillaKebab z grilla

Sprawdź inne przepisy na grilla. w tym mini kebaby meksykański.

Jak przygotować grillowany kebab?

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • cebula
  • 1 jajko
  • świeża natka pietruszki,
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 2 łyżeczki ziół włoskich ,
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie: Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Mięso mielone przekładamy do miski, wyrabiamy z drobno posiekaną cebulką, jajkiem, natką pietruszki i przyprawami. Mięso odstawiamy na 15 minut, aby przeszło przyprawami. Z masy formujemy w dłoniach owalne wałeczki, do środka każdego wałeczka wkładamy mokry patyczek do szaszłyków, rozprowadzamy mięso na długości 2/3 patyczka. Kebaby układamy na grillu, u mnie elektrycznym i grillujemy równomiernie na rumiano z obu stron, ok. 3-4 minuty z każdej strony. Można podać na sałacie strzępiastej i ozdobić pomidorkami cherry albo z małosolnymi ogórkami i ćwiartkami pomidorów.

kebab na patykukebab

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *