Botwinka wiosenna

Gdy przychodzi wiosna lubimy jeść nowalijki i sezonowe warzywa, do których należy m.in. botwina.  Dzisiaj wziął się  za gotowanie Piotrek, tradycyjnie przygotował typową o tej porze roku zupę – botwinkę wiosenną. Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków, łodyg i małych, ledwo wykształconych korzeni buraka. Botwinkę Piotrek zwykle podaje z gotowanymi jajkami, z duszonymi ziemniakami okraszonymi skwarkami, tym razem jednak ziemniaki wraz z innymi warzywami i botwinką pokroił i ugotował wszystko razem, zabielił zupę gęstą kremową śmietanką.

Polecamy też:
Zupa z botwinki (na winie)
Chłodnik z botwinki na jogurcie

Botwinka wiosenna zabielana musi smakować każdemu, bo jest bardzo smaczna, polecam.

Botwinka wiosennaBotwinka wiosenna

Składniki:
  • 150 g karkówki wieprzowej,
  • 2 pęczki botwinka z buraczkami,
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • do smaku sól i pieprz,
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 100 ml gęstej śmietany kremowej 30%

Mięso kroimy w kostkę, zalewamy litrem wody, podgotowujemy ok. 15 minut, w międzyczasie ściągamy szumowiny, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, startą marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki i  gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy drobno pokrojoną botwinkę, czyli liście, łodygi wraz z małymi buraczkami. 2 łyżki cukru mieszamy  z wrzącą zupą, aż się rozpuści cukier, dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego, wlewamy wszystko do zupy, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Do wiosennej botwinki dodajemy jeszcze śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, już nie gotujemy.  Zupę wlewamy do misek, można podać  z  połówkami ugotowanych na twardo jajek.

Smacznego!

Botwinka wiosenna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Botwinka wiosenna

  1. Pingback: Wiosenna sałatka z botwinki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.