Piotrek ponownie wziął się za przygotowanie botwinki, którą zawsze podawał ją z ugotowanymi jajkami i ziemniakami okraszonymi skwarkami. Tym razem zamiast octu jabłkowego, do zakwaszenia botwinki zastosował białe wino, dzięki niemu zupa z botwinki ma piękny ciemno różowy kolor.
Ale dzisiaj obyło się bez jajek.
Ja nawet miałam sama przygotować botwinkę, ale w końcu pokrojona botwinka wylądowała w zamrażalniku.
Składniki:
- 2 podudzia kurczaka
- 1 duży pęczki Botwinka z buraczkami,
- 1 pęczek młodej włoszczyzny
- 2 łyżki cukru,
- 100 ml białego wina
- do smaku sól i pieprz,
- 100 ml śmietany 36 %
Ta letnia zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków i małych korzeni buraka. Piotrek podaje botwinkę z młodymi ziemniakami, okraszonymi skwarkami. Mięso z kurczaka podgotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy umyte młode warzywa, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 1/2 godziny, dodajemy drobno pokrojoną botwinkę, liście, łodygi wraz z buraczkami pokrojonymi w plastry i w kostkę.Wszystkie warzywa gotujemy na wolnym ogniu niezbyt długo, warzywa powinny być al;dente. 2 łyżki cukru mieszamy z wrzącą zupą, aż cukier się rozpuści, dodajemy białe wino, wlewamy wszystko do zupy. Wlewamy śmietanę do zupy, nie gotujemy. Zupę rozlewamy do misek, osobno podajemy młode ziemniaki okraszone skwarkami.
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Nie przepadam za burakami, zeby nie powiedziec, ze ich nie znosze, ale botwinka, to juz co innego 🙂 A Wasza jest taka… apetycznie wygladajaca!