Ogórki marynowane pikantne

Ogórki marynowane pikantne z chili na szybko. Mogę Wam zagwarantować, że jeśli lubicie lekko pikantne ogórki, to te ogórki marynowane będą Wam smakować. Ogórki marynowane są z dodatkiem papryczek chilli. Marynata jest bardzo delikatna: w 1/2 litra gotowanej, wrzącej wody rozpuszczamy  1/2 łyżki soli i 3 łyżki cukru, następnie dodajemy 2 łyżki octu, mieszamy. Gdy chcemy przygotować więcej słoików tych ogórków to odpowiednio zwielokrotniamy ilość składników.

Te ogórki marynowane przygotowuję latem, gdy nachodzi mnie ochota na szybkie konserwowe ogórki.

Polecam też przepisy na Pikantne ogórki na zimę i Ogórki konserwowe na zimę

Składniki na 1 słoik 500 ml ogórków marynowanych z chili:
2 duże ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku,
2-3 papryczki chilli,
1 płaska łyżeczka gorczycy
2 gałązki kopru z baldachami.

Jak przygotować błyskawiczne ogórki marynowane pikantne? Ogórki myjemy, odcinamy końcówki, kroimy w grube plastry (1 cm). Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoiku, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wsypujemy gorczycę, wkładamy koper, dodajemy papryczki, zalewamy ogórki gorącą marynatą i zakręcamy słoik. Ogórki są gotowe do konsumpcji po 2-3 dniach.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.