Pieczarki smażone

Pieczarki smażone. Smażone pieczarki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Robię je tradycyjnie jak babcia i mama.  Przepis jest prosty i składa się z 3 składników plus przyprawy: pieczarki, cebula ze szczypiorem, tłuszcz, oraz sól i pieprz. Czasami dodaję też natkę pietruszki, albo koperek. Podaję na ciepło lub zimno. Jeśli pieczarki są małe to smażę je w całości, jeśli większe to kroję w ćwiartki lub w plastry.
Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem.  Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową. Pieczarki idealnie się nadają do eksperymentowania w kuchni.

Przepis na pieczarki smażone, składniki:

500 g pieczarek
2 duże cebule ze szczypiorem
2 łyżki oleju rzepakowego
natka pietruszki,   koperek (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku

Jak przygotować pieczarki smażone?

Pieczarki czyścimy, płuczemy na durszlaku, osuszamy, gdy są duże obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Jeśli pieczarki są małe to ich nie obieramy i smażymy je w całości.
Cebule wraz ze szczypiorem obieramy i kroimy w kostkę. Część szczypiorku odkładamy.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, gdy jest szklista i złocista dodajemy pieczarki i smażymy ciągle mieszając na dużym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem. Ja smażyłam je pod przykryciem aby puściły sok, gdy sok odparuje pieczarki smażone są już gotowe.
Dodajemy szczypiorek lub natkę pietruszki, mieszamy i przekładamy na talerz!

Jeśli chcemy by smażone pieczarki miały jasny kolor to smażymy je na mocnym ogniu bez przykrycia, nie dopuszczamy do wydzielenia soku podczas smażenia, a doprawiamy pieczarki solą i pieprzem dopiero po usmażeniu!

Pieczarki smażone to idealny dodatek do obiadu np. do kurczaka Caprese lub do placków ziemniaczanych.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Pieczarki smażone

  1. Pingback: Kurczak Caprese z piekarnika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Gulasz z podrobów z pieczarkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.