Pieczarki smażone

Pieczarki smażone. Smażone pieczarki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Robię je tradycyjnie jak babcia i mama.  Przepis jest prosty i składa się z 3 składników plus przyprawy: pieczarki, cebula ze szczypiorem, tłuszcz, oraz sól i pieprz. Czasami dodaję też natkę pietruszki, albo koperek. Podaję na ciepło lub zimno. Jeśli pieczarki są małe to smażę je w całości, jeśli większe to kroję w ćwiartki lub w plastry.
Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem.  Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową. Pieczarki idealnie się nadają do eksperymentowania w kuchni.

Przepis na pieczarki smażone, składniki:

500 g pieczarek
2 duże cebule ze szczypiorem
2 łyżki oleju rzepakowego
natka pietruszki,   koperek (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku

Jak przygotować pieczarki smażone?

Pieczarki czyścimy, płuczemy na durszlaku, osuszamy, gdy są duże obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Jeśli pieczarki są małe to ich nie obieramy i smażymy je w całości.
Cebule wraz ze szczypiorem obieramy i kroimy w kostkę. Część szczypiorku odkładamy.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, gdy jest szklista i złocista dodajemy pieczarki i smażymy ciągle mieszając na dużym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem. Ja smażyłam je pod przykryciem aby puściły sok, gdy sok odparuje pieczarki smażone są już gotowe.
Dodajemy szczypiorek lub natkę pietruszki, mieszamy i przekładamy na talerz!

Jeśli chcemy by smażone pieczarki miały jasny kolor to smażymy je na mocnym ogniu bez przykrycia, nie dopuszczamy do wydzielenia soku podczas smażenia, a doprawiamy pieczarki solą i pieprzem dopiero po usmażeniu!

Pieczarki smażone to idealny dodatek do obiadu np. do kurczaka Caprese lub do placków ziemniaczanych.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Pieczarki smażone

  1. Pingback: Kurczak Caprese z piekarnika - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.