Łopatka mielona ze słoika to kolejny mój przepis na domową wędlinę, to inaczej mielona kiełbasa ze słoika z łopatki wieprzowej.
Na blogu znajdziecie przepisy na wędliny ze słoików:
wędlina drobiowa ze słoika
Kiełbasa słoikowa
Karkówka ze słoika
pasztet do słoika
Po pasteryzacji i wystudzeniu w słoiku z łopatką mieloną tworzy się galaretka, która otacza mięso, a na jej powierzchni tworzy się cienka warstwa smalcu. Taka mielona łopatka ze słoika jest idealna po pokrojeniu jako obkład na kanapki.
Jak przygotować łopatkę mieloną ze słoika?
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
2 łyżki majeranku
ok. 1/2-1 łyżka soli
ok. 1/2-1 łyżka soli peklowej
1 łyżka czosnku granulowanego
1 szklanka zimnej wody
1 łyżka żelatyny spożywczej
½ łyżki czarnego pieprz mielonego
Przygotowanie: Łopatkę wieprzową mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych (ja wykorzystałam taką gramaturę jak powyżej), wlewamy szklankę zimnej przegotowanej wody, dodajemy 1 łyżkę suchej żelatyny i dokładnie wszystko mieszamy. Dzięki dodatkowi żelatyny wytworzy się galaretka. Surowe mięso przekładamy do słoików, zakręcamy nakrętki. Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, pasteryzujemy słoiki 60 minut, następnego dnia pasteryzujemy ponownie, ale krócej przez 30 minut. Jeśli chcemy przechowywać słoiki dłużej do pasteryzujemy trzykrotnie każdego dnia i studzimy. Tyndalizacja to pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności w słoikach lub puszkach, która polega na 2-3 krotnej pasteryzacji przeprowadzanej w odstępach 1-3-dniowych. Smacznego!

Czy można pominąć żelatynę?
W tym przepisie nie ma żelatyny http://straga.pl/wyroby-domowe/kielbasa-sloikowa/
a ile można przechowywać taką wędlinkę??
Jak jest 2-krotnie pasteryzowana to kilka m-cy.
Mięso ze słoika zawsze jest dobre. Prawdziwy mięsożerca doceni ten przepis, ja doceniam 😀
Witaj!
Przepis brzmi wspaniale, a zdjęcia powodują, że dostałam ślinotoku…
Mam tylko jedno pytanie – jak długo taki słoik z łopatką może stać w lodówce? Czy szybko się psuje?
Agnieszka, po 2-krotnej pasteryzacji kilka miesięcy, słoik nawet nie musi stać w lodówce. U mnie stoją w szafce, tylko, że ja robie te wyroby na bieżąco.
Dziękuję za odpowiedź – będę testowała.
Podejrzewam, że i u mnie nie zagrzeją 😉 długo miejsca w lodówce/szafce. 🙂
Czy zamiast czosnku granulowanego można dodać wyciśnięty ząbek czosnku?
Oczywiście, że można.
Witam, dzisiaj drugi raz pasteryzowalam mięsko, wyjęłam z garnka i widze, ze w słoiczkach jest duzo wody, czy to naturalny proces?
To wszystko powinno stężeć po ostygnięciu.
robię, jutro, po drugiej pasteryzacji nie wiem czy doczekam do ostygnięcia
Właśnie się biorę, już 2 raz. Pyszota!
Witam! Zrobiłam według przepisu,ale mięsko było bardzo słone i pieprzne. Czy można zrobić z połowy przypraw?
Witam, ale napisałam we wpisie, że dodajemy przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych, ja dodałam w takich proporcjach jak lubimy i nie uważam, aby to mięso było za słone i za pieprzne. Ja zawsze próbuję czy smak mi odpowiada.
Dzięki bardzo za odpowiedź,następnym razem spróbuje,dać mniej przypraw.
Zrobiłam i polecam !!!! Pycha !!!
Pomiędzy jedna a drugą pasteryzacją to słoiki zostawiamy w garnku w temp. pokojowej czy przekładamy do lodówki?
Czy wyrób może podróżować bez lodówki 12 h? Chciałabym zabrać na wakacje.
Drogi Anonimie, ja nie wyciągam słoików z garnka, stygną sobie w garnku, potem ponownie pasteryzuję. Wyrób może podróżować, gdyż my też tak przygotowane słoiki zabieramy na wakacje.
Może i głupio się zapytam ale czy te łyżki soli są płaskie?
Wcale nie głupio, płaskie.
Na 1 kg mięsa 2 łyżki soli? To nie da się jeść i chyba nie ma nikogo, komu to mięso będzie odpowiadało. Na kg mięsa daje się, góra, 2 dekagramy soli tj. 2 łyżeczki od herbaty z niewielką górką.
Jest napisane dodajemy przyprawy w ilości swoich preferencji smakowych.
Pyszna! Robię kolejny raz i znika w przeciągu kilku tygodni więc zastanawiam się po co pasteryzuje 3 krotnie 😉
Witam. Zrobiłam tak jak w przepisie i wyszło mi cos w rodzaju pasztetu. Nie wiem co zrobiłam nie tak 😢
Może zmieliłaś mięso na zbyt drobnym sitku.
Jolu i zapach był taki jakiś nieprzyjemny. Teraz wypróbuje karkówke😉
Może mięso było jakieś nieświeże?
Proszę o informację czy koniecznie trzeba dodać sól peklową?
Nie, ale mięso będzie mieć kolor szarawy.
Ile słoików wychodzi z kg mięsa?
Zależy jakiej są pojemności i jak ciasno napchamy mięsa do nich, takich 300 ml to 5-6.
Pyszna wędlinka 🙂 Nie jest za słona ,trochę pieprzna jak dla mnie ale dla małża akuratna 😀 Kupiłam mieloną łopatkę więc przygotowanie było błyskawiczne .Jutro robię wędlinkę drobiową a następnie pasztet .Chyba się uzależnimy 😀
Dziękuję za przepis.
Problem tylko z tym, że nie wiem gdzie dostać proste słoiki. Wszystkie mają ‚zagięcia”
Pozdrawiam
Kupujemy w bricomarche
Świetne przepisy 👍😋
Dzięki 😊
Pozdrawiam serdecznie 😊 🥰
Hej ..swietny przepis . W moim przypadku sprawdza sie w kazdej formie. Smak polski i to chyba najwazniejsze. Nie znosze wedlin z kraju w ktorym obecnie rezyduje. Dziekuje jeszcze raz za wspaniale przepisy. Pozdrawiam wszystkich na tym forum i pania Jolante:)))))
Pozdrawiam również 🙂
Przepraszam za pytanie, ale jestem laikiem w tej sprawieCzy tego mięsa się nie smaży, tylko takie surowe daje do słoików? I potem po tej pasteryzacji można je od razu jeść?
Tak surowe, jemy po ostudzeniu, jak galaretka stężeje.
Czytam i czytam i nie jestem pewna. Czy to ma być surowa łopatka czy wcześniej ugotowana?
Ja nie widzę informacji które może sprawic kopot w odczytaniu przepisu, surowe mięso wkłądamy do słoika.
Mam pytanie do pasteryzacji układamy słoiki wieczkiem do dołu czy do góry..drugie pytanie po pasteryzacji 60minutowej układamy jak słoiki wieczkiem do góry czy na dół
Normalnie wieczkiem do góry, po pasteryzacji mozna je postawic wieczkiem do dołu aż wystygną.