Przepis na domowy smalec ze skwarkami

Domowy smalec to pyszny, tani dodatek do chleba. My robimy smalec często, gdyż lubimy takie proste dodatki do chleba typu domowy smalec z boczkiem, smalec z kiełbasą, serek topiony i inne. Niektórzy smalcu nie tykają bo ma wiele kalorii, ale nam to nie przeszkadza.

Podaję więc przepis na domowy smalec ze skwarkami:

Domowy smalec ze skwarkamiDomowy smalec ze skwarkami

Składniki:

  • 1 kg słoniny świeżej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • do smaku sól

Słoninę drobno kroimy w kostkę, Do szerokiego garnka wrzucamy słoninę, powoli wytapiamy na małym ogniu, lekko solimy i wrzucamy 2 ząbki czosnku, uważamy żeby czosnek się nie przypalił, gdy się lekko ze złoci wyciągamy go z garnka, ma dać tylko lekko czosnkowy posmak.

Dlatego topimy słoninę na małym ogniu, aby słonina się dobrze wytopiła a skwarki były miękkie, a jednocześnie by były rumiane.

Gdy wystygnie przelewamy do szklanej miski. Wstawiamy do lodówki, mieszamy co jakiś czas, chodzi o to by skwarki  nie opadły na dno, tylko były w całej strukturze smalcu.

Smacznego!

Domowy smalec ze skwarkamidomowy smalec ze skwarkamiDomowy smalec ze skwarkamiDomowy smalec ze skwarkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Przepis na domowy smalec ze skwarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.