Przepis na śledzia w sosie koperkowym

Jak zaczyna za mną chodzić marynowany śledź to nie ma na to zachciankę mocnych. Idę do sklepu rybnego i kupuję w podwójne płaty marynowanego śledzia. Nie jem go solo, ale przygotowuję go w różnych konfiguracjach.

Śledź w sosie koperkowym wg tego przepisu jest szybki szybki w wykonaniu.

Potrzebujemy tylko kilka ogórków konserwowych, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę majonezu i siekany koperek, pieprz do smaku.

2 ogórki kroimy w ćwiartki, 2 w kostkę. Przygotowujemy sos koperkowy: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy pokrojone ogórki, siekany koperek i doprawiamy pieprzem.

Podwójne płaty rozdzielamy na pół, na brzegu układamy ćwiartkę ogórka i zwijamy, spinamy wykałaczką tworząc mini rolmopsy.

Śledzie układamy na półmisku z mixem sałat, polewamy sosem, posypujemy siekanym koperkiem.

Moje pomysły na śledzie marynowane znajdziecie poniżej:

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z rodzynkami

Pikantna sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z suszonymi morelami

Sałatka śledziowa z warzywami

Smacznego.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Przepis na śledzia w sosie koperkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.