Tatar ze śledzia z żurawiną

Głównymi składnikami tatara/ sałatki są marynowane śledzie, ogórki i ostre papryczki, dla równowagi smaku  suszone słodkie żurawiny.

Kolorowy tatar ze  śledzia z suszoną żurawiną nadaje się na menu np. w Sylwestra, czy też w Wigilię:

tatar ze śledzia

 

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójny marynowany płat śledziowy
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 papryczki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • koperek
  • 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu greckiego.

PRZYGOTOWANIE: Z podwójnego płata śledziowego ściągnąć skórę i bardzo drobno go posiekać. W drobną kosteczkę pokroić również ogórka konserwowego i połówkę czerwonej cebuli. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku dodać słodką, suszoną żurawinę . Żurawinę i marynowane papryczki pokroić w drobne paseczki. Świeży koperek niezbyt drobno pokroić. Wszystkie składniki wsypać do metalowej miski, dodać 1 łyżeczkę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać. Składniki przełożyć do małych okrągłych naczyń, ja użyłam takich od sufletów i dokładnie uklepać w nich tatara. Odwrócić naczynia i ustawić je na talerzach, tatar powinien sam opaść. Udekorować tatara suszoną żurawiną i świeżym koperkiem.

Dekorujemy ją suszoną żurawiną i świeżym koperkiem Z płata śledziowego ściągamy skórę i bardzo drobno go siekamy Wszystkie pokrojone składniki wsypujemy do metalowej miski dla zrównoważenia kwaśnego smaku dodajemy suszoną żurawinę dodajemy 1 łyżeczkę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *