Głównymi składnikami tatara/ sałatki są marynowane śledzie, ogórki i ostre papryczki, dla równowagi smaku suszone słodkie żurawiny.
Kolorowy tatar ze śledzia z suszoną żurawiną nadaje się na menu np. w Sylwestra, czy też w Wigilię:
SKŁADNIKI:
- 1 podwójny marynowany płat śledziowy
- 1 ogórek konserwowy
- 2 papryczki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- koperek
- 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu greckiego.
PRZYGOTOWANIE: Z podwójnego płata śledziowego ściągnąć skórę i bardzo drobno go posiekać. W drobną kosteczkę pokroić również ogórka konserwowego i połówkę czerwonej cebuli. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku dodać słodką, suszoną żurawinę . Żurawinę i marynowane papryczki pokroić w drobne paseczki. Świeży koperek niezbyt drobno pokroić. Wszystkie składniki wsypać do metalowej miski, dodać 1 łyżeczkę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać. Składniki przełożyć do małych okrągłych naczyń, ja użyłam takich od sufletów i dokładnie uklepać w nich tatara. Odwrócić naczynia i ustawić je na talerzach, tatar powinien sam opaść. Udekorować tatara suszoną żurawiną i świeżym koperkiem.
![Dekorujemy ją suszoną żurawiną i świeżym koperkiem](http://www.gotujmy.pl/ri/138401_kolorowa-salatka-sledziowa-joli_0_0.jpg)
![Z płata śledziowego ściągamy skórę i bardzo drobno go siekamy](http://www.gotujmy.pl/ri/138401_kolorowa-salatka-sledziowa-joli_1_0.jpg)
![Wszystkie pokrojone składniki wsypujemy do metalowej miski](http://www.gotujmy.pl/ri/138401_kolorowa-salatka-sledziowa-joli_2_0.jpg)
![dla zrównoważenia kwaśnego smaku dodajemy suszoną żurawinę](http://www.gotujmy.pl/ri/138401_kolorowa-salatka-sledziowa-joli_3_0.jpg)
![dodajemy 1 łyżeczkę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy](http://www.gotujmy.pl/ri/138401_kolorowa-salatka-sledziowa-joli_4_0.jpg)
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)