Sałatka śledziowa z rodzynkami i czarnymi oliwkami
SKŁADNIKI:
- 1 podwójny marynowany płat śledziowy
- 1 płat marynowanej papryki
- 2 łyżki rodzynek
- 10 czarnych oliwek
- 1 łyżka majonezu lub jogurtu greckiego.
PRZYGOTOWANIE: Z podwójnego płata śledziowego ściągnąć skórę i bardzo drobno go posiekać. W drobną kosteczkę pokroić również płat marynowanej czerwonej papryki. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku marynaty dodać drobno posiekane rodzynki. Czarne oliwki pokroić w drobne paseczki. 1 oliwkę zostawić do dekoracji i kroimy ją w krążki. Wszystkie składniki wymieszać w metalowej misce, dodać 1 łyżkę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do 4 okrągłych małych naczyń, dokładnie uklepać w nich sałatkę. Odwrócić naczynie i ustawić je na talerzu, sałatka powinna sama opaść. Udekorować sałatkę krążkami czarnych oliwek.
![Udekorować sałatkę śledziową krążkami czarnych oliwek.](http://www.gotujmy.pl/ri/138492_salatka-sledziowa-z-rodzynkami_0_0.jpg)
![Z podwójnego płata śledziowego ściągnąć skórę i bardzo drobno go posiekać](http://www.gotujmy.pl/ri/138492_salatka-sledziowa-z-rodzynkami_1_0.jpg)
![Dla zrównoważenia kwaśnego smaku marynaty dodać drobno posiekane rodzynki](http://www.gotujmy.pl/ri/138492_salatka-sledziowa-z-rodzynkami_2_0.jpg)
![Czarne oliwki pokroić w drobne paseczki i dodać do reszty składników](http://www.gotujmy.pl/ri/138492_salatka-sledziowa-z-rodzynkami_3_0.jpg)
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)