Boczek pieczony

Boczek pieczony marynowany miodową musztardą, był doskonałym dodatkiem do kanapek. Przygotowałam go na prośbę Piotra, który go uwielbia. Tym razem do marynowania użyłam miodowej musztardy.  Musztarda ta łączy w sobie subtelny smak musztardy z Dijon i prawdziwego miodu, a unikalna  kombinacja słodyczy i ostrości, doskonale wpłynęło na smak pieczonego boczku.

Boczek pieczony

  • 1 i 1/2 kg kwadratowy kawałek  boczku
  • 1 opakowanie naturalnej marynaty do mięsa z gorczycą i kolendrą
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki musztardy miodowej
  • czosnek mielony
  • papryka mielona

Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Przygotować marynatę z opakowania marynaty do mięsa, papryki, czosnku i oliwy, następnie nacieramy nią boczek z każdej strony, następnie za pomocą silikonowego pędzla smarujemy boczek miodową musztardą, którą otrzymałam z De Care, można zastosować dowolnej marki, wkładamy do kwadratowej blaszki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy boczek przez pół godziny. Potem obracamy go na drugą stronę za pomocą szpikulca i pieczemy kolejne pół godziny. Po wystygnięciu kroimy w plastry i podajemy jako dodatek na np. kanapek.

Boczek pieczony

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Boczek pieczony

  1. Pingback: Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.