Biała kiełbasa w cieście francuskim

Może się komuś przyda przepis na domową Białą kiełbasę w cieście francuskim z konfiturą z czerwonej cebuli. Rewelacyjny smak.

Biała kiełbasa w cieście francuskim jest idealnym daniem na Wielkanoc, każdego roku gości na naszym światecznym stole

Składniki:
4 sztuki białej kiełbasy
1 op. ciasta francuskiego
2 jajka
5 czerwonych cebuli
3 łyżki miodu naturalnego
100 ml brandy
2 łyżki oleju
50 gram masła
100 ml czerwonego octu winnego
szczypta majeranku
pieprz kolorowy do smaku Kamis
sól morska Kamis
do dekoracji roszponka i natka pietruszki

Przygotowanie konfitury:
Cebule kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło, a gdy sie roztopi dodajemy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wsypujemy cebulę, którą lekko dusimy, dodajemy brandy, wlewamy miód, mieszamy i podlewamy odrobiną wody, dusimy ok. 15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy ocet winny, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze chwilkę. Na sam koniec doprawiamy szczyptą majeranku, mieszamy. Podajemy do białej kiełbasy przygotowanej w następujący sposób.

Przygotowanie kiełbasy:
Rozmieszać 2 jajka w misce, maczać w nich dokładnie każdy kawałek kiełbasy. Ciasto francuskie kroimy na 4 części, a każdy kawałek ciasta nacinamy przez środek w kilku miejscach i zawijamy w niego dokładnie każdą kiełbasę. Smarujemy ciasto jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Każdy kawałek kiełbasy nacinamy na skos. Na dużym talerzu układamy w jednakowych odstępach po łyżce konfitury z cebuli, między nimi układamy kawałki kiełbasy, 3 kawałki kładziemy na na środku na sztorc. Dekorujemy roszponką i natka pietruszki.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.