Babka ziemniaczana z boczkiem

Dzisiaj podam Wam przepis na pyszną babkę ziemniaczaną z gotowanych ziemniaków. Podobną babkę robiliśmy na warsztatach z Marcinem Budynkiem, do środka dawaliśmy blanszowane brokuły, a podawaliśmy z grzybami i sosem z kwaśnej śmietany. Możemy do masy dodać różne warzywa np. brokuł, groszek, kalafior, grzyby czy też boczek, szynkę. By przygotować babkę ziemniaczaną, mamy duże pole do popisu, ja do tej babki dodałam podsmażony boczek, podsmażoną cebulkę.

W moim domu przygotowywało się babkę ziemniaczaną,  z surowych, tartych  ziemniaków z dodatkiem boczku, zwie się ją z wielkopolska bambrzokiem lub jak u nas w domu kartoflakiem.

Aby zrobić takiego wielkopolskiego bambrzoka nie trzeba się ani wysilać, ani wykosztować. Wystarczy ja zetrzemy na tarce ziemniaki, dodamy jajka, trochę mąki, sody oczyszczonej, oraz dodatki i przyprawy. U mnie podsmażało się pokrojony boczek i dodawało do masy ziemniaczanej, po czym ciasto wykładało na blachę i zapiekało. Do babki ziemniaczanej podawaliśmy kwaśną śmietanę.

Ta babka jest lekka, puszysta, gdyż dodałam tylko  1 łyżkę mąki ziemniaczanej, oraz ubite białko.

Babka ziemniaczana z boczkiem:

Polecam.

Składniki:

1/2 kg ziemniaków
1 jajko
15 dag boczku
olej
bułka tarta
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przecieramy przez praskę (ziemniaki mają być sypkie). Dodajemy żółtko, przyprawy, podsmażony boczek i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę dokłądnie mieszamy, dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy.

Formę od babki smarujemy tłuszczem z wytopionego boczku i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35-40 minut, aż babka się zarumieni.

Babkę ziemniaczaną układamy na talerzu, ja rozłożyłam rukolę, posypałam kostką z papryki i resztą boczku. Babkę ziemniaczaną możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego! Polecam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Babka ziemniaczana z boczkiem

  1. Babka ziemniaczana, ale taka tradycyjna, z surowych ziemniaków, jedzona najczęściej ze zsiadłym mlekiem, to fajne wspomnienie dzieciństwa. Takiej z gotowanych ziemniaków jeszcze nie próbowałem, ale jeszcze nic straconego. Dzięki za przepis.

  2. Pingback: Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. U mnie babcia robiła babkę z surowych ziemniaków startych na najdrobniejszych oczkach, do tego dużo smażonego surowego boczku albo podgardla i sporo smażonej cebuli, sól i pieprz. Porcję robiło się z 2,5 kg ziemniaków i 0,5- 1 kg boczku. Piekło się w normalnej formie jak do placków drożdżowych. Babcia nie dodawała ani jajek ani mąki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *