Suszony schab wieprzowy

Kolejny mój przepis z serii: Wędliny domowe! Tym razem proponuję Wam przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania.
Natomiast pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed włożeniem w pończochę były tym razem krótsze niż do tej pory, trwały po 24 godziny zamiast 36, ale okres suszenia trwał 2 tygodnie, wykorzystałam też inny zestaw przypraw. Zamiast majeranku zastosowałam suszone oregano, dodałam trochę suszonego czosnku, oraz dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie, ale aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować!
Schab suszony wieprzowySuszony schab wieprzowy
Inne moje propozycje na wędliny dojrzewające:

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1,5 łyżki wędzonej papryki Kotanyi
  • 1,5 łyżki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka suszonego czosnku

Przygotowanie:

Proces przygotowania tej wędliny trwa 2,5 tygodnia, ale wy możecie go skrócić lub wydłużyć w zależności od preferencji każdy lubi mniej lub bardziej podsuszoną wędlinę dojrzewającą. Ale czyż moja  nie wygląda rewelacyjnie? Na początku schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Dokładnie obtaczamy schab w cukrze, przekładamy do metalowej keksówki i wkładamy do lodówki na 24 godziny, z mięsa wypłynęło sporo  płynu, więc wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy  w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny.  Po tym czasie  opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance przypraw. Starajmy się to robić dokładnie, jakość i smak wędliny będzie właśnie od tego zależał. Wkładamy schab ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tych 3 dniach płyn już raczej nie powstaje i zaczyna się etap suszenia.

4 dnia wyjmujemy schab z keksówki i wkładamy do pończochy / podkolanówki, ściśle związujemy na górze i wieszamy w suchym, przewiewnym miejscu. Ja powiesiłam na haczyku zaczepiając o drążek. Mój schab wisiał 2 tygodnie, podczas wysychania znacznie zmniejszała się jego objętość, wyglądał prawie jak suszona polędwica, ale taki był mój zamiar gdy kupowałam wąski, cienki schab. Po 2 tygodniach możemy go zdjąć i po wyjęciu z pończochy włożyć do lodówki. Schab po rozkrojeniu zawijamy go w bawełnianą ściereczkę lub gazę, możemy go wtedy przechowywać długo, ale czy wytrzymacie tak długo? U nas suszony schab wieprzowy zniknął w oka mgnieniu 😉 Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.

Smacznego!

Suszony schab wieprzowySuszony schab wieprzowySuszony schab wieprzowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

20 myśli nt. „Suszony schab wieprzowy

    • Jedynie takie, że jak nie zrobisz wszystkiego jak w opisie to wtedy może się coś zadziać. Sól i cukier pełnią rolę konserwującą, a pończocha chroni przed owadami. Problemem może być jedynie kupno mięsa z niesprawdzonego źródła, wtedy możesz mieć np. ryzyko zakażenia włośnicą.

  1. Pingback: Kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Schab suszony w piekarniku - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Witam, zrobiłem schab według twojego przepisu I wszystko było ok do momentu, kiedy po tygodniu suszenia wyszła na nim pleśń, mam zamiar zrobić go raz jeszcze ale prosiłbym cię o jakąś wskazówkę, może coś zrobiłem źle.
    Pozdrawiam

    • Dariusz, może źle go obsuszałeś ręcznikiem papierowym mięso po każdym etapie. Może to też wina jakości pończochy (może z jakiś sztucznych włókien byłą) nie przepuszczałą powietrza, podczas suszenia owiń w gazę i wydłuż może każdy z etapów przebywania schabu w cukrze i soli. Daj znać.

  4. Witam, polecam ten przepis bo schab wychodzi za każdym razem bardzo dobry:) Ja właściwie nie gustuje w suszonych wędlinach ale robię go dla męża i szwagra, niestety panowie do domu witają raz na 2-3 tyg i mam pytanie czy gotowy schabik mogę zamrozić bo nie zawsze ich przyjazdy zgadzają się z okresem suszenia schabu a jakby miał wisieć 3 tyg to już byłby za twardy.

    • Chyba nie sądzisz, że wykorzystuję pończochę ściągniętą z nogi, do tego mam przygotowane nieużywane! W innych przepisach wykorzystuję dużą gazę jednorazową, Michał bandaż nie jest zbyt poręczny.

  5. Pingback: Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  6. Dziękuję za wspaniały przepis. Nam schab wyszedł przepyszny. Może troszkę za słony, ale i tak bardzo nam smakuje, bo dopiero go zjedliśmy z „haka”. Serdecznie pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.