Przepis na domową wędlinę – schab z pończochy

Kto nie lubi domowej wędliny, myślę że to jest pytanie retoryczne. Ostatnio przygotowałam tym sposobem pyszną karkówkę, dzisiaj proponuję Wam kolejny przepis na domową wędlinę, tzw. schab z pończochy. Przygotowałam dwa kawałki schabu, ale na dwa sposoby – w jednym schabie do ostatniego etapu kiedy wędlina leżakuje w przyprawach dodałam oprócz majeranku tymianek,  wykorzystałam pieprz młotkowany z kolendrą, zaś do drugiego kawałka schabu oprócz majeranku, wykorzystałam paprykę czerwoną i pieprz ziołowy.

Jeśli ktoś lubi chudą wędlinę to polecam przygotować właśnie schab lub  polędwicę.

Schab wygląda i smakuje jak długo dojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest pyszna. Schab przygotowałam z myślą o Wielkanocy.

Suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy wędlinę przechowywać  w suchym miejscu. Mój schab dojrzewał w pończosze na haczykach od weków zaczepiony o szafkę kuchenną.  Po 4 dniach suszenia schab nadaje się do konsumpcji, schab pokrojony  bardzo cieniutko jest idealny, myślę, że na Wielkanocnym śniadaniu wzbudzi zachwyt zaproszonych gości. Może zrobię zgaduj-zgadulę: kto jest producentem wędliny?

Przepis na domową wędlinę – schab z pończochy surowy suszony długo dojrzewający na dwa sposoby

Schab z pieprzem młotkowanym:

schab z pończochy

  • 1,5 kg schab wieprzowy bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka młotkowanego pieprzu z kolendrą Kamis
  • 1 pończocha

Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo  płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy  w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin,  po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, tymiankiem, młotkowanym pieprzem z kolendrą.Podczas etapów w cukrze i soli, mięso obracamy co kilka godzin. Mięso wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczykach od weków zaczepiając o szafkę kuchenną obok kuchenki.  Zostawiamy  na 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.

Schab może sobie wisieć dłużej.

Schab z papryką i ziołowym pieprzem:

  • 1,5 kg schab wieprzowy bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli + 1/2 łyżki soli peklowej
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 pończocha

Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo  płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy  w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin,  po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką i ziołowym pieprzem. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczykach od weków zaczepiając o szafkę kuchenną obok kuchenki.  Zostawiamy  na 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.

Schab może sobie wisieć dłużej.

schab z pończochyschab z pończochySshab z ponczochy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

75 myśli nt. „Przepis na domową wędlinę – schab z pończochy

  1. Ja dziś mój próbowałam i niestety ta ilość czosnku jak dla nas gruba przesada. Poza tym dobry. Myślę że spróbuję drugi raz, ale już w ogóle bez czosnku.

  2. Bardzo podoba mi się taki schabik i chętnie przygotuję go na święta, mam nadzieję, że zdąży mi się dosuszyć.

  3. Też pięknie wygląda:-) Po świętach nastawię kolejne mięsko, tym razem polędwiczkę:-) Jolu a co myślisz o piersi z kaczki zrobionej tym sposobem? I czy skórę ściągać czy nie?

  4. Czy 4-5 dni to nie za krótki czas? Nie boisz się o jakieś pasożyty bakterie itp? też planuję zrobić taką szynkę ale dopiero we wrześniu i suszyć na zewnątrz tak się składa że mam domek na wsi blisko lasu.

  5. Adam, przepis jest sprawdzony przez wszystkie moje koleżanki, zauważ że konserwowany był w cukrze i soli przez 72 godziny, potem kolejne 36 godzin w przyprawach, do tego chroniony jest przez pończochę, nie ma możliwości dostania się do niego pasożytów i bakterii. Możesz wydłużyć czas suszenia, ale 4 dni są wystarczające by go konsumować.

  6. Dzięki za odpowiedz, Jolu 🙂 Jeszcze mam wątpliwości co do pończochy, ponieważ gdzieś tam doczytałam, że nie powinna być ze sztucznego materiału. A przecież pończocha to strecz albo laycra więc o naturalnym włóknie to nie może być mowy !! I stąd moje pytanie- czy ta pończocha to faktycznie pończocha, obojętnie z czego i jakiej grubości (DEN)?

  7. Marzena te schaby były włożone do podkolanówek chyba 40 DEN i nie były z naturalnej bawełny, ale ostatnio zawijałam schab w dużą gazę, a ktoś mi też pisał, że zawijał schab w bandaż.

  8. Pingback: Schab dojrzewający (schab surowy suszony) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  9. Schab wyszedł mi bardzo smaczny dlatego postanowiłam zrobić więcej wędlin na święta . Robiłam wszystko jak w Twoim przepisie ale po czasie na mięsie pokazała się pleśń czy nalot nie wiem czy mogę jeść mam obawy . Proszę o pomoc

    • Basiu, może mięso nie było dokładnie wytarte po etapach przechowywania w cukrze i soli, myślę, że miejsca z nalotem powinnaś przetrzeć dokładnie olejem, a nastepnie wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym.

  10. Najpierw się przywitam i podziękuję za świetny pomysł na domową wędlinę „z wyższej półki”. Ochoczo zabrałam się za produkcję i dziś powinnam przyprawić i zacząć suszyć, ale…. właśnie odkryłam że opakowanie z solą peklową jest nienaruszone, czyli jej nie dodałam. Czy jest sens suszyć czy bezpieczniej będzie obrobić termicznie jednak. Kurcze zła jestem na siebie jak nie wiem.

  11. Witam! Dzięki za przepis i szczegółowy opis, dzięki temu nie miałam wątpliwości podczas przygotowywania. Przepis wypróbowałam u mamy na święta. Jest idealny. Schab wyszedł pyszny i wszystkim bardzo smakował,a ja z mężem to jesteśmy zachwyceni i już wiem, że będę często przygotowywać ten schab, tym bardziej, że naprawdę nie ma przy tym dużo pracy. Co do przypraw, to dodałam trochę mniej czosnku, a za to dołożyłam suszoną papryczkę chilli. Polecam!
    ps. mąż mnie namawia, żeby następnym razem zrobić w ten sposób karkówkę, również z Twojego bloga 😉

      • Majk – to pewnie też nie dodałaś zwykłej soli, skoro mama jest przeciwnikiem wszelkiej chemii. Czym różni się chlorek sodu (sól kuchenna) od saletry? To i to chemia, tylko soli używasz na co dzień i przywykłaś. TO JEST TAKA SAMA CHEMIA!! Obie te substancje mają za zadanie zabicie bakterii i innych organizmów. Sól wszystkiego nie zabije. Od WIEKÓW używa się saletry. Nie używając peklosoli narażasz się np. na bakterie produkujący śmiertelny JAD KIEŁBASIANY. Smacznego. Nie życzę by mama sobie uświadomiła swoją niewiedzę chemiczno-biologiczną dopiero w szpitalu…..

  12. Mam pytanie – mój schab wisi czwartą dobę i wciąż jest miękki w dotyku, to tak ma być? Może ja mam w domu za zimno? Trzymać to dalej i czekać czy się uda?

    • Nikt mi nie odpowiedział, ale chciałam powiedzieć, że schab wyszedł idealny! Wisiał dłużej, bo ponad tydzień i jest mocno czosnkowy. Teraz robię drugie podejście, tym razem z pieprzem ziołowym, ale już dałam mniej czosnku, będzie w sam raz na chrzciny 🙂

  13. Witam, mam pytanie 😉 w drugim etapie po cukrze obtaczamy mieszanką soli. Rozumiem, że to jest sól peklowa i np.morska. Po 24 godz wylewamy płyn i obmywamy ze soli. Moje pytanie brzmi: Czy w trzecim etapie juz zadnej soli nie dodajemy? Pozdrawiam

  14. Mam pytanie dotyczące rodzaju mięsa. Może to głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi:) Czy mogę w ten sposób przyrządzić polędwiczki wieprzowe?A może jest jakaś inna procedura bo są cieńsze niż schab

  15. Dzień dobry, bardzo zainteresowały mnie proponowane na blogu wędlinki. Zastanawiam się, ile najdłużej mogą wisieć, zarówno schab w pończosze, jak i ten w gazie, bo chciałabym go przygotować na święta, a nie wiem, kiedy mogę się najwcześniej za niego zabrać.

    Z góry dziękuję za podpowiedź,
    Klaudia

  16. Przez pomylke obtoczylam najpierw w soli a potem w cukrze. Nasmarowalam wlasnie przyprawami i tak sie zastanawiam czy miesko nadaje sie do suszenia? Czy lepiej wyrzucic?

  17. Witam. Czy po 24 h leżakowania w soli, można mięso omyć wysuszyć i ponownie zasypać solą? Piszę tak dlatego iż sól na powierzchni szynki po prostu się zmyła razem z sokami. Czy można np. dosypać soli?

  18. Witam.
    Właśnie mam zamiar zrobić ten schabik ale nurtuje mnie jedno pytanie czy mięso podczas leżakowania w lodówce musi być umieszczone w metalowej keksówce czy naczynie jest tutaj obojętne.
    Pozdrawiam.

  19. Witam. Czy sol ma byc zwykla jodowana, czy kamienna? I czy 24 godz wystarczy czy musi byc 36? Jeszcze jedno czy obracac schabik podczas lezakowania w cukrze i soli? Dziekuje

  20. Pingback: Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  21. mam problem, podczas suszenia schabu poczułam jakiś kwaśny przykry zapach, a na ziołach i schabie pleśń. Czy wyrzucić? czy oczyścić i jeść? Proszę o radę.

    • Pleśń nie miała prawa się dostać, jeśli wszystkie etapy przebiegały prawidłowo. Jedynym ratunkiem jest przetrzeć miejsce z pleśnią gazą nasączoną olejem i wytrzeć do sucha, proszę schab powiesić w przewiewnym miejscu, ale nie może być za gorąco.

  22. Absolutnie za dużo soli! Nie wiem co mnie podkusiło , zeby zrobic schab wg tego przepisu, mam na swoim blogu schab dojrzewający i mogłam skorzystać .Schab jest nie do zjedzenia. Uważam , ze na 1,70 kg mięsa w zupełności wystarczy dwie pełne łyżki soli plus ew. sól pelkowa w ilości pół łyżeczki .

  23. Robię schab według Pani Jolanty przepisu drugi raz. Rodzinka się zachwyca! Nie wyobrażam sobie dać na 1,5 kg schabu 2 łyżki soli! Ten przepis jest idealny. Dzisiaj ,w czwartym dniu, wyjęłam schab z pończochy i schowałam do lodówki. Dziękuję!

  24. Schab perfekcyjny, robię go już kolejny raz, przyprawiam na różne sposoby dla urozmaicenia.
    Wszyscy pytają po degustacji o przepis. Rewelacja, już nie kupujemy w ogóle wędlin ze sklepu! Dziękuję !

  25. Już robiłam i właśnie zasypany cukrem kolejny kaaawał karczku wstawiłam do lodówki. Przygotowania do świąt rozpoczęte! Dzięki za przepis – polecam. Moja Rodzina jadła z niedowierzaniem, że to własnej roboty a nie prosciutto:)
    Marynowanie w cukrze i soli zdarzyło mi się wydłużyć do 48 godzin i też wszystko było ok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.