Zupa egzotyczna z owocami morza

Bardzo lubimy z Piotrkiem owoce morza, a po warsztatach z Karolem Okrasą, gdzie poznawaliśmy smaki orientalnej kuchni przygotowujemy je bardzo często, szczególnie zupy z owocami morza.

Dzisiaj proponuję zupę z mieszanką morską, gdzie oprócz krewetek są kalmary, osmiorniczki i omułki. Dzisiejsza orientalna zupa jest bardzo pikantna i aromatyczna z dodatkiem  sosu ostrygowego,  curry, chilli i mleczka kokosowego. Zupa jest pyszna, aromatyczna, z dużą ilością świeżej kolendry, bardzo ją polecam.

Zupa egzotyczna z owocami morza:

Zupa orientalna

Składniki:

250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe, ośmiorniczki)

1 łyżka oleju z czosnkiem

1 łyżeczka przyprawy curry Kamis,

2 łyżki sosu ostrygowego

szczypta chilli

1 mała marchewka

kawałek kapusty

1 cebula

750 ml bulionu Consommé Winiary

1 pomidor

150 ml mleczka kokosowego

sól morska do smaku

świeża kolendra

Przygotowanie:

Marynujemy owoce morza  sosem ostrygowym, łyżeczką przyprawy curry, soli morskiej, chilli.  Rozgrzewamy patelnię   z łyżką oleju dodajemy  cebule pokrojoną w kostkę, marchewkę pokrojoną metodą Julienne (pokrojenie produktu na długie, cienkie i równe słupki) i pokrojoną kapustę, chwilkę podsmażamy, dodajemy zamarynowane owoce morza i  smażymy 3 minuty cały czas mieszając. Do garnka  wlewamy 750 ml wcześniej przygotowanego bulionu Consommé,  dodajemy podsmażone składniki  i  gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Wlewamy mleczko kokosowe i chwilkę gotujemy.  W między czasie kroimy sam miąższ pomidora w kostkę, oraz siekamy świeżą kolendrę, dodajemy do wrzącej zupy i już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do naczyń i dekorujemy świeżą kolendrą.

Smacznego!

zupa egzotyczna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.