Schab dojrzewający (schab surowy suszony)

Ostatnio wszyscy polubili domowe wędliny. Przez ostatni miesiąc to najczęściej wyszukiwane przepisy na blogu. Na innych blogach też jest pełno takich przepisów. Ja jednak regularnie staram się robić tego typu wędliny i dopracowuję swoje przepisy. Przygotowywałam już wielokrotnie pyszną karkówkę, czy schaby z pończochy, a dzisiaj proponuję Wam kolejny przepis na domową wędlinę, tzw. schab dojrzewający przez 2 tygodnie w gazie. Dwa pierwsze etapy są podobne,  ale w etapie doprawiania wykorzystałam oprócz majeranku wędzoną paprykę, granulowany czosnek i pieprz młotkowany z kolendrą.

Jeśli ktoś lubi chudą wędlinę to polecam przygotować właśnie schab lub  polędwicę.

Schab wygląda i smakuje jak długo dojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest pyszna. Schab przygotowałam na Boże Narodzenie, przecież święta nie mogą się obyć bez domowych wędlin, czy domowej białej kiełbasy.

Jak pisałam już wcześniej suszenie to świetna i tania metoda konserwowania, należy wędlinę suszyć w suchym miejscu. Mój schab dojrzewał zawinięty w gazę na haczykach od weków zaczepiony o drążek.  ten schab dojrzewał 2 tyg., ale już po 4 dniach suszenia schab nadaje się do konsumpcji.  Schab należy kroić bardzo cieniutko jest wtedy idealny.

Schab dojrzewający (schab surowy suszony):

Schab dojrzewający

Schab dojrzewający

  • 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka wędzonej papryki Kotanyi
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • gaza

Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Schab przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo  płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy  w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin,  po tym czasie  opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, wędzoną papryką, młotkowanym  pieprzem. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczyku od weków zaczepiając o drążek. Zostawiamy  na min. 4 dni, ja zostawiłam na 2 tygodnie. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.

Schab może sobie wisieć dłużej.

SAM_0162SAM_0163SAM_0164

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

71 myśli nt. „Schab dojrzewający (schab surowy suszony)

    • Wlasnie szukalam sposobu robienia jadlam bedac gosciem i bardzo smakowal mi, teraz bede sama probowala zrobic, robimy rozne wedliny a wiec mam nadzieje , ze i to uda mi sie.Jestwm wdzieczna ze znalzlm to.Dzieki.

      • Pychotka! Tydzień temu pierwszy raz robiłem. Zapach i smak niepowtarzalny. 24 h w cukrze, 24 h w soli peklowej. Wytrzeć do sucha, wtrzeć pprzyprawy sól, pieprz, czosnek granulowany, i co Pani chce. Mięso do pończochy i suszyć przez tydzień na klamce od balkonu w wewnątrz pokoju.

    • robie od kiku lat suszone wedliny na swieta i zazwyczaj uzywam soli morskiej lub kamiennej bez dodatku peklowej … rewelacja 🙂 mozna uzyc roznych mies , byle kawalki nie byly zbyt grube…. kapitalnie wychodzi wolowina np ligawa 🙂

    • Sól peklowa jest obowiązkowa, w swoim składzie posiada saletrę, która chroni mięso przed jadem kiełbasianym. Sól peklowa jest dostępna bez problemu w Auchan lub w Kauflandzie w opakowaniach koloru różowego 660 gramów w cenie poniżej 3 zł

  1. Pingback: Karkówka dojrzewająca - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Hej,wlasnie powiesilem karkowke do suszenia w ponczosze, macie jakis patent na paskudne muchy? moge to powiesic w schowku?

  3. Hmm, ja bym nie wkładała mięsa obtoczonego w cukrze, czy soli do metalowego naczynia. Metal wchodzi w reakcje i może powodować, że zmieni ono smak.
    Lepiej położyć na talerzu. 🙂
    Pozdrawiam

    • Ręczę ci, że moje blaszki nie wpływają na smak, ale jak ktoś ma ochotę to może połozyć w szklanej brytfance, na talerzu nie, gdyż podczas leżakowania cukier i sól uzyskują płynną formę i może się wszystko wylać.

    • Jeżeli blaszka jest ze stali nierdzewnej nie wchodzi w reakcje z niczym…
      Może być w szklanym naczyniu żaroodpornym powinno mieć kształt kawałka mięsa,aby było jak najmniej wolnego miejsca .

  4. Dzień dobry.
    A czy można do takiego mięsa wykorzystać pozostałości owoców z nalewki. Mam aronię /miazga z dodatkiem cukru i wcześniej spirytusu, oczywiście po odlaniu płynu/ oraz jagodę czarną. Zastanawiam się jaki efekt się uzyska, gdy na ostatnie 36 godzin mięso zostanie obłożone właśnie takimi owocami z nalewki.
    Z takich resztek z nalewek robiłam ciastka z płatkami owsianymi, polecam. Ale zastanawiam się jak wyjdzie mięso suszone z użyciem takich dodatków. Bardzo proszę o odpowiedź, bo mam akurat nastawiony schab wg tego przepisu.

    • Myślę że kuchnia ma tysiące smaków.. A kto nie spróbuję (choć nawet i gdy straci) niech się nie wypowiada bo doznań smakowych wiele ma każdy.. Twórz i nie marnuj aż dojdziesz do perfekcji.. Pozdrawiam Andrzej

  5. Właśnie jestem po pierwszych zabiegach,teraz chcialam suszyć ale zapach przypomina mi spleśniały ser ,czy tak ma byc,Proszę o szybka odpowiedz bo nie chce żeby mi się mięso popsuło.

  6. Ja juz przygotowałem conajmniej kilka schabów, nawet dzika raz robiłem, tyle czekania i znika w dobe. 🙂 Ja robie schab tak: około kilogram miesa myje dokladnie i okrawam z tłuszczu, błonek itd. Wycieram papierem kuchennym do sucha i na dobę w cukier. Po dobie opłukuje i ponownie na dobę tym razem do soli zwyklej lub gruboziarnistej. Po dobie w przyprawy takie jak: caly czosnek przez praske, słodka papryka, pieprz, majeranek, kilka ziół i juz bez soli! Nacieram dokładnie schab a przed zawinieciem w bandarz posypuje jeszcze majerankiem. Kłade na schab rozłozoną gazę, na drugą stronę równiez i owijam na 2-3 warstwy bandarzem zwyklym, nie elastycznym, zawijam sznurkiem jak szynke, sciskam mocno przy zawijaniu zeby ułozyć sobie ksztalt wedliny i wisi w kuchni. Teraz robie własnie taki na 2 tyg.suszenia, ale po 6 dniach jest dla mnir juz idealny.

  7. Witam,
    Nie wiem jak to zrobiłam ale zapewne przez moje roztargnienie i pominęłam 3 fazę czyli nie dałam mięsa do lodówki w przyprawach tylko po 2 fazie obtoczyłam w przyprawach i powiesiłam w pończosze… Dodałam tez oprócz opisanych przyprawa- sol czosnkowa i teraz się zastanawiam czy nie popełniłam dwóch błędów? Czy mięsko wyjdzie???

  8. Witam
    Czy warto delikatnie schabowego oczyścić ze ścięgien które go otaczają ? Czy zostawić taki jaki jest i tylko dokładnie opłukać?

  9. Zrobiłam, przepyszny choć diablo słony. Ale sama zjadłam pierwszego dnia z 10 plastrów. Pies nie odpuszcza, skomle, dałam kawalątek na pdczepnego, że za słone, ostre, a on dalej skomli o więcej. Spróbuję trzymać w cukrze 36 godzin, w soli tylko 12 do 15. Może będzie mniej słony . Suszyłam tylko 4 dni w normalnej blokowej kuchni powieszoną przy górnej szafce i jest ok.

  10. Robiłam już cztery raz ten cudowny schabik, ale mam problem. Pierwszy schab wyszedł fantastycznie , natomiast następne zdecydowanie za słone, mimo, że intensywnie wymyłam mięso z soli. Właśnie chcę zrobić kolejny schab na Święta i proszę o poradę, co zrobić , żeby nie był tak słony. Pozdrawiam

    • Pani Jagodo, może niech Pani o ciut zmniejszy ilość soli. Może za pierwszym razem kawałek mięsa był większy niż poprzednie,albo inny gatunek soli był wykorzystany?

  11. Zastanawiam sie po jaka cholere obtaczacie schab w cukrze . Wystarczy sama sol a przeciez to sol konserwuje a cukier wrecz odwrotnie .
    Poza tym schab napompowany chemia bedzie puszczal b duzo „wody” ten bardziej naturalny duzo mniej . To samo dzieje sie w trakcie smazenia .Zwykle mieso smazy sie normalnie a to „pompowane” puszcza mase sokow ktore az burzą sie na patelni i mieso sie tam bardziej gotuje nie smazy .
    Widac jak nas raczą chemicznymi dodatkami i oszukuja na wadze

  12. Mozna zamrozić ale ważne jest żeby był batdzo dokładnie zawinięty w worek do zamrażania. Jezeli nie będzie bardzo szczelny to bedzie twardy. Proszę rozmrażać powoli w lodówce przez ok 12 godzin.

    • Cukier ma zadanie wyciągnąć wodę z mięsa, potem dodaję też trochę smaku równoważąc jednoczesnie sól. Ja daję w takiej kolejności, jak chcesz to zrób odwrotnie, będziesz widzieć czy jest róznica.

  13. Witam, czy powinienem zlewać wodę na bieżąco, czy mięso ma sobie leżeć w tym wszystkim i dopiero wyjąć je po 36 godzinach?
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *