Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona.

Nasza mielonka dojrzewająca powstała dzięki inspiracji, a właściwie dzięki zdjęciu, które zobaczyliśmy na FB Wędzarnicza brać. Zdjęcie przedstawiało dojrzewającą kiełbasę mieloną przygotowaną ze zmielonego mieszanego mięsa i słoniny, które wcześniej przeszło etap cukru, soli i przypraw podobnie jak w schabie z pończochy. Nasz przepis jest jednak zupełnie inny, nasza mielonka dojrzewająca jest tylko z jednego gatunku mięsa: przerośniętej karkówki, miała dłuższe etapy leżakowania, oraz inaczej przebiegał etap doprawiania. Na blogu jest już przepis na pyszną karkówkę dojrzewającą, ale w całości.

Dla sceptyków, którzy nie jadają „surowego” mięsa polecam też przygotować mielonkę w osłonkach wędliniarskich i pyszną mielonka drobiowa lub mielonka wieprzowa ze słoika.

Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona wyglądem zbliżona jest do salami, smakuje jak np. metka rycerska.
mielonkamielonka

składniki:

1,5 kg karkówki
½ szklanki* cukru,
1/3 – ½ szklanki* soli,
Opakowanie pieprzu młotkowanego z kolendrą i gorczycą.
Do obtoczenia:
2 łyżki pieprzu czosnkowego
1 łyżka czosnek niedźwiedziego,
2,5 łyżki majeranku,
2 łyżki papryki wędzonej

*szklanka o poj. 250 ml

Karkówkę w całości obtaczamy w cukrze. Układamy w szklanym pojemniku i wstawiamy na 48 godz. do lodówki, codzienne odwracamy mięso. Po 2 dniach myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy solą (trochę mniej niż ½ szklanki) i na 48 godzin wstawiamy do lodówki, również mięso odwracamy. Znów dokładnie zmywamy z mięsa sól, osuszamy. Obtaczamy dokładnie mięso w pieprzu młotkowanym i na 48 wstawiamy do lodówki. Mięso po tym czasie straci wilgotność, kroimy je w grubą kostkę i wraz z pieprzem mielimy (ja na sitku 6 mm). Wyrabiamy mięso ręcznie ok 15 minut. Z wyrobionego mięsa robimy dwa równe wałki grubości ok 5 cm. Tak przygotowane mięso obtaczamy w przygotowanej mieszance przypraw. Zawijamy w gazę lub w pończochę. Związujemy końce i wieszamy w przewiewnym miejscu na haku na minimum 7 dni, czas dojrzewania mielonki można wydłużyć, jeśli wytrzymamy. Kiełbasę kroimy w cienkie plastry. Mielonka wyglądem zbliżona jest do salami, ta ze zdjęcia wisiała 10 dni 🙂

kiełbasa mielonka

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona.

  1. Nie chcę być czepialski, ale 1/2 szklanki soli na 1,5kg mięsa to raczej sporo za dużo! Stosuje się max. 18-20gr./1kg mięsa, wyjątkowo w przypadku jeśli ktoś lubi bardzo słoną wędlinę, stosuje się max. 22gr. soli/1kg mięsa. 1/2 szklanki jest raczej harcorem dla wybrańców smakowych … Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.