Beza włoska z bitą śmietaną i owocami

Do tej pory robiłam bezy klasyczne ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je uwielbia.Te bezowe kwiatki wymagają już trochę zachodu, gdyż trzeba przygotować syrop cukrowy, który dodaje się do białek i ubija. Bezy te powstały przy okazji przygotowywania bez włoskiej do lodowego deseru.    Taka włoska beza idealnie nadaje się do dekorowania różnych deserów, których nie potrzeba już suszyć w piekarniku jak tradycyjne bezy, dla dekoracji można ją opalić palnikiem lub pod grillem w piekarniku. Wyszła mi mini pavlova, wyglądająca jak bezowe kwiatki, podałam je z ubitą śmietaną i owocami. Bez niczego te bezy też były świetne w smaku, w sam raz dla łasuchów.
Jak zrobić desery na bazie ubitych białek:
klasyczne mini bezy
bezy kawowe.
Beza Pavlova
rolada bezowa

Beza włoska z bitą śmietaną i owocami jest krucha, delikatna, bardzo smaczna i bardzo słodka.:

beza włoskabeza włoska

Składniki na Bezę włoską przepis podstawowy:

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 40 ml wody
  • szczypta soli
  • śmietanka 30%
  • owoce
  • cukier puder

Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli w misie robota. Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę, mieszamy i ustawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia, chwilkę gotujemy i odstawiamy na bok. Syrop mieszamy, aż cukier się rozpuści. Jeszcze gorący syrop cukrowy, powoli, cienkim strumieniem wlewamy do już ubitych białek. Całość miksujemy na najwyższych obrotach aż piana zrobi się sztywna, ale jednocześnie będzie kremowa.

Tak ubitą bezową pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papierze do pieczenia bezowe kwiatki, które następnie wstawiamy do piekarnika nastawione do 120 stopni C i suszymy je ok. 60 minut. Studzimy. Nie polecam zwiększania temperatury suszenia, gdyż bezy mogą ściemnieć. Następnie śmietankę 30 % ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder miksując na małych obrotach aby nie przebić śmietanki, gdyż nam się zważy. Za pomocą łyżki śmietankę układamy na bezach i dekorujemy owocami, moje były mrożone.

Smacznego!

mini bezy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Beza włoska z bitą śmietaną i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *