Schab suszony w piekarniku

Wszyscy czytający nasz blog wiedzą, przygotowanie wędlin domowych to nie jest dla nas problem, to dla nas czysta przyjemność i wyzwanie. Staramy się za każdym razem aby wędlina domowa była pyszna w smaku. Tym razem zaopatrzyłam się w dwa chude, dosyć cienkie kawałki schabu po 1,5 kg każdy z myślą, że zrobię z niego schab dojrzewający, takie niebyt przerośnięte schaby najlepiej się do tego nadają. Ale nie mogłam go przygotować sposobem jak tutaj: schab suszony wieprzowy, ani wg przepisu na schab z pończochy, gdyż na ich przygotowanie miałam tylko 3 dni, gdyż potem z Piotrem jechaliśmy na kilka dni do Warszawy, a nie chciałam aby mięso się popsuło. Wymyśliłam więc sobie, że po zapeklowaniu będę suszyć intensywnie schab w piekarniku w niskiej temperaturze, a potem go powieszę na haku w kuchni, jak wrócimy to go rozkroję.

Schab suszony w piekarniku wyszedł idealny, przypomina smakiem i wyglądem polędwicę łososiową. Piotrek powiedział, że to najlepszy ze schabów dojrzewających jaki do tej pory zrobiłam.Tak przygotowana wędlina jest pyszna i zdrowa.

schab dojrzewający

Składniki:

2 x po 1,5 kg schabu wieprzowego
2 łyżki soli,
2 łyżki soli peklowej,
2 łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą,
1 łyżka czosnku suszonego
4 łyżki cukru,
1 łyżka wędzonej papryki
sól czosnkowa w młynku
sól z pieprzem w młynku

Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki w miseczce i nacieramy przyprawami 2 kawałki schabu po 1,5 kg. Przyprawy sypiemy też na dno blaszki i układamy w niej oba kawałki schabu. Blaszkę ze schabem wstawiamy do lodówki na 3 dni, każdego dnia obracamy schaby 2 razy dziennie, za każdym razem jak się obróci każdy kawałek schabu, posypujemy go delikatnie solą czosnkową i pieprzem z solą w młynku i tak przez 3 dni. 3 dnia wyjmujemy schaby i układamy je na ruszcie piekarnika nagrzanego do 80 stopni C, pod spód układamy pustą blaszkę, aby mógł na nią odciekać płyn. Suszymy schab ok. 1 godz., po tym czasie zmniejszamy temp. do 50 stopni, włączyć termo obieg i suszymy kolejne 4 godziny (można dłużej). Suszenie odbywa się przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Obsuszony schab owiązujemy sznurkiem do wędlin i wieszamy go na kilka dni w przewiewnym miejscy, potem możemy schab włożyć do lodówki.

Schab suszonyschab suszonySchab suszonySchab suszony

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

96 myśli nt. „Schab suszony w piekarniku

  1. OOOooo tak! Smakowicie ! Tylko..w bloku…bez miejsca przewiewnego jak i sam fakt wąsko żeby nad głową w przedpokoju się huśtał :p Chciał bym na wsi czy na działce !!!!!!!!!

    • Marta nie zmniejszaj ilości przypraw, ta ilość jest ok, na drugi dzień i tak będzie mieć to formę płynną. Poszukaj jednak wędzonej papryki (Kotanyi ma świetną), gdyż ona dodaje fajnego dymnego posmaku mięsu.

      • Przy mniejszym kawałku jest zdecydowanie zbyt duża ilość soli – sprawdziłam. Lubię słone wędliny, ale radzę dopasować nasolenie (w moim przypadku większość przypraw przekroczyła powierzchnię mięsa, więc zmniejszyłam sól i jest super :))

  2. Znalazłam w mojej mieścinie paprykę wędzoną i młotkowany pieprz z kolendrą więc schabik już leżakuje w lodówce 🙂 Trochę się boję ilości soli, ale mam nadzieję że na bojaźni się zakończy. Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy 😉

  3. Schab pycha! znika w mgnieniu oka, nie mogliśmy sie oprzeć dzisiaj pierwszy dzien sie suszyl, wczoraj w piekarniku.. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem jest pyszotny, ale w środku jest jakby był upieczony, a nie ususzony i wyglądem nie przypomina polędwicy łososiowej, co zrobiłam zle?

  4. Mnie też skusił ten schabik. Już jakiś czas się przymierzałam do ususzenia mięska, niestety strasznie mnie rozczarował. To zupełnie nie mój smak, może to też wina tego, że nie miałam tej papryki wędzonej.. nie wiem. Taki nijaki. To już niestety kwestia gustu 🙂 ale warto było spróbować.

  5. Ja tez właśnie zrobiłem i za parę dni okaże się, co i jak wyszło 🙂
    Dobrze byłoby dodać informacje, czy piekarnik podczas suszenia ma mieć zamknięte, czy uchylone drzwiczki ?

  6. Witam,
    czy wykorzystując ten przepis mogę zrobić karkówkę lub boczek? Zrobiłam już schab i jest rewelacyjny, wykonanie jest łatwiejsze od długo dojrzewających wędlin, dlatego chciałaby spróbować z karkówką.
    pozdrawiam

  7. Pingback: Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  8. Witam.

    Mam pytanie. Kilka dni suszenia to ile? 3-4 dni wystarczy? Mam nadzieję że się uda i będzie niezła wyżerka. Pozdrawiam Pawel.

  9. Prźeprasźam ale dźisiaj w Pytaniu na śniadanie podawaliście inny prźepis na ten schab….1 dźień ma lęźeć w 2 sźkl.cukru,2 dźień w soli itdto jak to ma być źrobione,bo chcę spróbować ale nie wiem w końcu jak.Poźdrawiam

  10. ciekawy pomysł, czy według tego przepisu można uwędzić schab na gorąco (w domowej wędzarni z beczki), i powiesić żeby obsechł? będziemy z mężem wędzić na święta i chętnie bym wypróbowała ten przepis

  11. super spróbujemy na święta!!, my też nie mamy wędzarni tylko rodzice i od czasu do czasu pozwalają nam skorzystać…

  12. Nie widzę wcześniejszego wpisu,więc ponownie piszę. Czy schab po zawinięciu w gazę pieczemy w piekarniku , i czy przy uchylonym ? Jak to ma przebiegać cały proces ? Dzisiaj zasypałam cukrem. Jutro sól, a za 2 dni przyprawy. I teraz zaczynają się dla mnie schody. Proszę o odpowiedz.

    • Piekarnik ma przyspieszyć suszenie, ale nie jest to konieczne. Prosze też przeczytać ten przepis na schab http://straga.pl/wyroby-domowe/suszony-schab-wieprzowy/.

      Wracając do tej metody to piekarnik jest zamknięty, schabu w nim nie pieczemy tylko suszymy. 1 godz. w 80 stopniach, potem zmniejszamy do 50 stopni, suszymy ok. 4 godziny, możemy wyjąć i suszyć już w przewiewnym miejscu lub dosuszać w piekarniku w 25 stopniach.

  13. Witam !
    Czy sok który wycieka ze schabu /z przepisu z suszeniem w piekarniku/
    muszę odlewać czy zostawić w tym mięso na 3 dni?
    Ja nakryłam pojemnik folią spożywczą , zdjąć czy zostawić?

  14. Schab już kupiony, teraz pora na przyprawy i przygotowanie. Uzbierało mi się w związku z tym kilka pytań:
    1) Czy lepiej użyć w tym przepisie czosnku suszonego w płatkach czy granulowanego?
    2) Gdzie mogę kupić gazę (używaną w przygotowaniu innych przepisów) oraz sznurek do wędlin?
    3) Chciałbym jeszcze dopytać co oznacza przewiewne miejsce. Mieszkam w bloku i zastanawiam się czy kuchnia będzie dobra (lepiej bliżej okna, żeby było bardziej przewiewnie czy może tam być zbyt wilgotno?).
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.

    • 1. Granulowany się może rozpuścić i przeniknąć do mięsa, jeśli wolimy czosnek tylko na powierzchni to polecam w płątkach. 2. Gazę kupuję w aptece. Sznurek w sklepie wędliniarskim (ale jest też np. w Bricomarche, lub w sklepach internetowych) 3. Mój schab obecnie wisi w kuchni zawieszony na haku zaczepionym o szafkę kuchenną oddalonej od potencjalnego źródła wilgoci, czyli kuchenki. Pozdrawiam.

  15. Świetny blog!
    Właśnie robię ten schab, ale nie miałam wedzonej papryki więc użyłam zwykłej.
    Ale jednej rzeczy nie wiem, czy w tym piekarniku susze w samym termoobiegu czy Góra dół termoobiegu? Mam tylko takie funkcje no i jeszcze dół termoobieg. Jak zrobić żeby było dobrze?
    Czy piwnica jest dobrym pomysłem na obsychanie? Czy lepiej w kuchni?

  16. Witam, ten schab robiłam już drugi raz. Jest świetny! Ale ten drugi w wyniku błędu zamiast ususzyć po prostu upiekłam w piekarniku na ruszcie. (najpierw suszyłam w temp. 80 st.C, a potem mi nawalił piekarnik i piekłam około 1 godziny w temp. 180 st). Wyszło super. Polecam

  17. Pyszne mięsko ,zrobiłam jeden kawałek 1,5 kg.Według mnie trochę za słone ,ale to rzecz gustu ,nastepnym razem dodam odrobinę mniej soli .Pomimo tego polecam ,bo pszepis super -robilam juz inna metodą suszone mięsa ,ale to jest najlepsze bo jest bardzo kruche .Dziekuję za wspaniały przepis ,na niedziele będzie karkówka w soli .

  18. Dzień dobry, Przepis wygląda interesująco a mięsko smakowicie. Zastanawia mnie jednak, jak taka niska temperatura obróbki mięsa ma się do jego bezpiecznego spożycia. Z tego co wiem, nie wolno jeść surowej wieprzowiny. Pozdrawiam i proszę o komentarz.

    • Nie wolno jeść surowego mięsa z drobiu. Niemcy jedzą surową wieprzowinę w postaci hackepeter. A ten schab przechodzi etap, który ma na celu odciągnięcie płynu i jego konserwację. Potem suszenie. Serrano, czy prosciutto też są surową suszoną wędliną bez wędzenia.

  19. Witam, mieszkam w bloku i nie mam działki…W jaki sposób zrobić tą wędlinkę… zamiast wieszania w przewiewnym miejscu, co mogę zastosować?

  20. Witam robie ten schab ,bardzo czesto lubię wedliny dojrzewajace, ale mam jedno spostrzeżenie ,raz tylko wyszedł mi taki ze no… rewelacyjny tzn. nie był taki suchy ,lecz wilgotny w środku , od czego to może zależec ???

  21. Witam,właśnie mój schabik wisi,mam pytanie czy moze byc w chlodniejszym miejscu(mam komórke w której nie ma kaloryfera,jest dość chłodno)

  22. Wszystko się robiło doskonale. Ale! Niestety wyraźnie czuję zbyt słodki smak mięsa. Co się stanie jeśli zmniejszy się ilość cukru o połowę? Może już ktoś tak robił. Zastanawiam się po prostu jaki może mieć wpływ (negatywny) zmniejszenie ilości cukru – jaka jest jego rola.
    Poza tym genialnie się wędlina wysuszyła, jest lekko przeźroczysta, kroi się jak parneńska. Miód-malina.

    • Sól i cukier maja rolę konserwanta i wyciagają płyn z mięsa, zawsze robiłam w tych proorcjach i nie wyczułam słodyczy w mięsie, jeśli Pani to przeszkadza to może zmniejszych ilość cukru, ale nie o połowę.

      • Dziękuję za odpowiedź. W tzw 'międzyczasie’ poczytałam też szybko na forach wędliniarskich i dokształciłam się w kwestii cukru. Cukier ma za zadanie neutralizować działanie bakterii i jednocześnie jego dodatek ma wpływ na ładne wybarwienie wędliny. Zmniejszenie ilości nie powinno wpłynąć na cały proces. Nie wiem jeszcze o ile zredukuję – wyjdzie w praniu przy następnej produkcji. Pozdrawiam i pobuszuję po Pani przepisach bo są świetne, dziękuję! Przekonałam się już dawno do domowych mięs i mam nadzieję że uda mi się wszystko tak planować aby wciąż mieć dostęp tylko do swojskich wyrobów. Oby jak najwięcej osób dochodziło do tego samego wniosku.

  23. Zrobiłem dokładnie jak w przepisie. Wyszła RE-WE-LKA !!!!!
    A najlepsza wędzona papryka jest hiszpańska Pimenton. Aromat niezrównany.
    Pozdrawiam

  24. Kochani zrobilem schab raz i byl swietny, mieszkam w Australii 35 lat i w moim miejscu ciezko kupic schab w kawalku ale mam poledwiczki czy ten przepis maze byc zastosowany?

  25. Zrobiłam schabik, wyszedł super , wszystkim bardzo smakował. Ja po suszeniu lekko obwędziłam mieso na sianku. Położyłam siano na tacy z grilla na to schab i przykryłam warstwą siana. (wszystko robione na dworzu) Podpaliłam sianko i po chwili mialam rewelacyjne mięsko. Naprawdę pychotka. 🙂

  26. Od lat robię schab w ten sposób i nigdy mi nie wyszedł suchy i kruszący się. Nie uwierzę Elżbiecie, że niczego nie zmieniła.

  27. To schab trzymamy trzy dni w lodówce czy na trzeci dzień już go suszymy? Bo trochę to mylące w opisie.Jeśli trzy dni w lodówce to powinniśmy go zacząć suszyć na czwarty dzień. A w opisie jest napisane że trzeciego dnia wyciągamy go z lodówki do suszenia.

  28. To mam jeszcze jedno, może niezbyt rozsądne pytanie. Wiem że jest przepis na suszenie schabu bez użycia piekarnika, ale ten schab z tego przepisu smakuje mi rewelacyjnie. No i pytanie – czy mogę przygotować schab według przepisu, ale pominąć etap piekarnika? Suszyć go tylko w przewiewnym miejscu przez ciut dłuższy okres czasu? mam wrażenie że piekarnik zabiera ciut smaku i wysusza brzegi schabu – mimo to i tak jest rewelacyjny. Czy nic mu się nie stanie jeśli pominę piekarnik i tylko powisi prze dłuższy czas np tydzień lub dwa?

    • Oczywiście nic mu się nie stanie, ten piekarnik był po to aby przyspieszyć okres suszenia, gdyż jechaliśmy do Warszawy do programy Pytanie na śniadanie, a chciałam go pokazać na wizji!

  29. A czy w taki sam sposób z tymi przyprawami można zrobić karkówkę? Np. 1,5 kg schabu i 1,5 kg karkówki? Wymieszać przyprawy od razu i natrzeć mięsko i trzy dni leżakowania w przyprawach i płynie w lodówce przed suszeniem?

  30. Cos wspanialego.systematycznie robie w momencie jak jeden sie kończy szykuje drugi kawalek.Od roku nie kupuje wedlin sklepowych.to jest cos co sie je ze smakiem delektując sie z innymi.ciekawe czy szynkę wieprzowa tez by mozna bylo tak zrobic. Ktos próbował.pjzdrawiam tego kto to wymyślił

  31. Zrobiłam po raz pierwszy. Bardzo smaczny schabik , chociaż obawiałam się, czy dobrze wymieszać przyprawy. Nie mieszkam w Polsce i pieprz młotkowany sama robiłam, bo tu nie jest dostępny. Mam pytanie jak przechowywać schab już napoczęty. Na desce w lodówce, czy w coś owinąć, a może można wykorzystać próżniowe? Pozdrawiam i dziękuję za udostępnienie przepisu:).

  32. witam,

    może to śmieszne ale na czym polega młotkowanie?? i co macie na myśli pisząc: sól czosnkowa w młynku, sól z pieprzem w młynku”.
    Z góry dziękuję z odpowiedź.
    Trafiłam przypadkiem na bloga ale zostanę na dłużej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *