Sos ze świeżych pomidorów

Ekspresowy Sos ze świeżych pomidorów do mięsa, czy makaronu. Pomidory pochodziły z mojej działki. Sos jest soczyście czerwony, bardzo smaczny, pełen pysznych aromatów. Sos jest lekko pikantny, gdyż  dodałam do niego trochę pieprzu Cayenne i rozgnieciony w moździerzu kolorowy pieprz. Sos ma wyraźnie pomidorowy smak z odrobiną czosnku, dodałam sporą ilość oliwy i doprawiłam go dużą ilością ziół: oregano i tymianku. Przygotowałam ten pomidorowy sos w iście ekspresowym tempie. Nie obierałam pomidorów ze skórki, dobry blender kielichowy daje sobie z nimi radę.

Polecam też przepisy na inne moje pomidorowe sosy :
sos pomidorowy na zimę
słodki Relish
k
olejny sos pomidorowy do słoików

oraz polecam przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów

Sos ze świeżych pomidorów:

sos ze świezych pomidorówsos ze świezych pomidorów1

Składniki:
1 kg pomidorów
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
3 szczypty tymianku
3 szczypty oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka  ziarnistego kolorowego pieprzu
1 szczypta  pieprzu cayenne

Z 1 kg pomidorów usuwamy tylko zgrubienia od szypułek, miksujemy je razem ze skórką, dodajemy 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru i gotujemy aż sos się zredukuje, Doprawiamy suszonym tymiankiem + odrobiną świeżego, oregano, dodajemy oliwę, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, rozgniecione w moździerzu 2 ziarna ziela i 1 łyżeczka kolorowego pieprzu. Doprawiamy sos szczyptą pieprzu Cayenne. Gotujemy sos na silnym ogniu, aż się zredukuje i stanie się gęsty. Sos przygotowałam do makaronu.

sos ze świezych pomidorów2

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Sos ze świeżych pomidorów

  1. Musi być pyszny. Zapraszam do dodania tego i innych przepisów do akcji Warzywa psiankowate. Kończy się już za 3 dni, można oznaczyć tylko linkiem do zaproszenia z mojego bloga 😉

    • Ja zrobiłam ten sos do zjedzenia na bieżąco, myślę że jak postoi w lodówce do 2 dni, nic mu się nie stanie. Jesli chcesz zrobić więcej to polecam pasteryzację.

  2. Pingback: Sos ze świeżych pomidorów do słoików - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.