Jak zrobić domowy sos pieczeniowy ?

Dostałam na FB-ku sporo pytań jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? Nie taki z kostki, tylko naturalnym sposobem! Sos pieczeniowy  jest  niezastąpiony do dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich, do kopytek oraz makaronów. Smak takiego sosu pieczeniowego jest najważniejszy, ja najlepszy przygotowuję z tego co zostaje na papierze do pieczenia po pieczeniu mięsa w całości. Dzisiejszy sos powstał po upieczeniu trzech kawałków łopatki wieprzowej, która wcześniej została zamarynowana w oliwie i przyprawach: soli, majeranku, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą, trochę kminku, kilku ziaren utłuczonego w moździerzu ziela angielskiego i odrobiny papryki.

Sos jest pyszny w smaku, oraz bardzo aromatyczny, podany został do klusek śląskich.

Moje pomysły na sosy:
Błyskawiczny sos śmietanowy.
Sos śmietanowo-serowy
Sos szpinakowo-śmietanowy.
Jak zrobić sos pomidorowy na zimę? Przepis tutaj
Jak zrobić sos ze świeżych pomidorów? Przepis tutaj
Przepis na sos holenderski.

Jak zrobić sos pieczeniowy
sos pieczeniowy

składniki :
1 szklanka pozostałości po pieczeniu mięsa (tłuszcz, resztki przypraw i sok)
1 szklanka wody
ok. 2 łyżeczki mąki
ewentualnie sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
To co zostało na blaszce po pieczeniu mięsa przekładamy do garnka, wlewamy wodę, mieszamy aż wszystko się rozpuści, jeżeli nie chcemy w sosie tłuszczu to go nie dodajemy.
Wody wlewamy około 1 szklanki, gotujemy około 5 minut pod przykryciem.
Mąkę należy rozmieszczać w niewielkiej ilości wody i wlać do gotującego się sosu na małym ogniu, mieszamy, gęstość sosu regulujemy ilością mąki. Jeśli chcemy mieć aksamitnie gładki sos, wszystko przelewami przez sitko,  lekko go przecieramy, możemy dodać łyżkę masła, (mieszamy aż masło się rozpuści, masło doda aksamitności sosu). Do sosu wkładamy plastry mięsa i gotujemy jeszcze chwilkę.
Tym sposobem mamy pyszny, kremowy sos do obiadu!

Jak ktoś chce iść na łatwiznę to oczywiście może wykorzystać mięsną kostkę lub bulionetkę  lub przygotować sos z torebki.

sos pieczeniowysos pieczeniowysos pieczeniowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

15 myśli nt. „Jak zrobić domowy sos pieczeniowy ?

  1. Pingback: Schab pieczony w niskiej temperaturze - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Boczek faszerowany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Ja jak upiecze mieso to daje wszystko do garnka i gotuje razem a potem do letniej wody daje make i przelewam przez sito.czy robie do
    brze jestem poczatkujacym kuhazem i niemam wprawy.mamdopiero 15 lat i kazd wskazuwka bendzie porzyteczna

  4. a jak ktos chce wiecej sosu ok 1,5 l z tego zrobic to jak to zrobic by smaku nie stracilo? bo po godzinie gotowania by mieso zmieklo w tym sosie tez wyparuje ta szklanka wody

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.