Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem

Wczorajszym przepisem: sosem śmietanowo-serowym postanowiłam zacząć cykl przepisów na szybkie, tanie i smaczne sosy. Będę pokazywać Wam sosy  na bazie różnych składników, które będą mu nadawać odmienne smaki (ostre, łagodne, kwaśne czy też słodkie,

Będzie można stosować je  jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin.  Sosy możemy podzielić na: gorące, zimne i majonezowe.

Sosy gorące sporządzane są na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów można zastosować: mąkę pszenną lub mąkę ziemniaczaną i wodę;  mąkę pszenną lub ziemniaczaną i śmietanę, zasmażkę lub żółtko jaj, lub wysoko procentową 36% śmietanę.

Dzisiaj proponuję przygotować pyszny Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem, który zaserwowałam z makaronem tagliatelle ze szpinakiem.

Mięso z udźca kurczaka, śmietany 36% i mrożonego szpinaku to podstawowe składniki do jego wykonania, ja staram się zawsze mieć w zamrażarce: szpinak, brokuły, groszek, a śmietanę i jakiś kawałek kurczaka, chyba każdy ma w lodówce.

Podczas przygotowywania tego sosu do makaronu testowałam przy okazji nóż do mięsa pochodzący z zestawu noży.

Sos jest błyskawiczny, bo wykonuje się go w przeciągu ok. 15-20 minut. Wystarczy tylko wyluzować z kości udziec kurczaka, ściągnąć skórę, pokroić w kostkę kurczaka ( czystym sumieniem stwierdzam, że nóż do mięsa z serii „Niebieskie róże” jest nie tylko bardzo ostry, ale również manewrowanie nim podczas luzowania mięsa, czy ściągania skóry nie nastręcza żadnych trudności) , podsmażyć go na patelni na rozgrzanej 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodajemy do podsmażonego mięsa z kurczaka 10 małych kostek mrożonego szpinaku,  dusimy aż szpinak zmięknie, dodajemy 100 ml śmietany 36 % i chwile dusimy ąz szpinak ze śmietaną się połączą.

Całość  doprawiamy solą, ziołami prowansalskim i pieprzem, najlepiej białym. Do sosu przekładamy ugotowany zielony makaron tagliatelle (zielony gdyą jest z dodatkiem szpinaku) mieszamy, aż sos przyklei sie do makaronu.

Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem z makaronem był bardzo smaczny. Smacznego

Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiemSAM_6081SAM_6086Luzujemy udziec z kurczaka z kościostrożnie za pomocą noża ściągamy  skóręmięso kroimy w kostkędo podsmażonego kurczaka dodajemy mrożony szpinakwlewamy śmietanęłączymy składniki na patelnidodajemy makaron do sosumieszamy aż sos przyklei się do makaronubloger-partner

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem

  1. Bardzo sie ciesze,ze pojawiaja sie przepisy na szybkie sosy-tego mi teraz brakuje a skladniki na wczorajszy sos juz kupilam.Pozdrawiam

  2. Cieszę się że wpisałam się w zapotrzebowanie czytelników, niektórzy już mi pisali na e-maila i na fanpage bloga na FB-ku, że wczorajszy sos bardzo im smakował.

  3. Pingback: Sos słodko-pikantny do mięsa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.