Sos śmietanowo-serowy do makaronu

Mój syn makaron, obok pizzy, czy pierogów  może jeść codziennie, lubi makaron pod każdą postacią: spaghetti, podsmażany, z sosami, z jajecznicą, czy w zupie. Nie miałam dzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad. A do tego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował,  postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem.

Śmietana 36% i ser topiony to podstawowe składniki do jego wykonania, chyba każdy je ma w lodówce.  Można dodać do niego, boczek, kiełbasę, czy szynkę.

Podczas przygotowywania tego sosu do makaronu: Sos śmietanowo-serowy do makaronu, testowałam przy okazji zestaw noży.

Sos jest ekspresowy, bo wykonuje się wszystko, ok. 15 minut, wystarczy pokroić w kostkę kilka 3-4 plastry boczku, podsmażyć je wraz z 1 posiekaną cebulką na patelni. Dodać 150 ml śmietany 36 % i 1/2 pokrojonego kremowego sera.

Całość wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje, doprawić pieprzem, najlepiej białym. Sos wyłożyć na ugotowany makaron, posypać posiekaną natką pietruszki.

Sos śmietanowo-serowy do makaronu był bardzo smaczny, jego walory smakowe podniosła dodatkowo prosto z balkonowej doniczki pietruszka. Smacznego

sos śmietanowo-serowysos śmietanowo-serowysos smietanowo serowy

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Sos śmietanowo-serowy do makaronu

  1. Pingback: Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>