Sos śmietanowo-serowy do makaronu

Sos śmietanowo-serowy do makaronu. Mój syn może jeść codziennie makaron, pizzę i ruskie pierogi. Makaron lubi pod każdą postacią: na słodko, spaghetti, podsmażany z jajecznicą, z sosami, czy w zupie. Nie miałam dzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad, postanowiłam ugotować coś z makaronem. Danie z makaronem to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Podczas, gdy makaron sie gotował, postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem sos śmietanowo-serowy do makaronu.

Śmietana 36% i ser topiony to podstawowe składniki do wykonania sosu, chyba każdy je ma w lodówce.  Można dodać do niego też boczek, kiełbasę, czy szynkę.

Sos jest ekspresowy, bo wykonuje się go w ok. 15 minut, wystarczy pokroić w kostkę 3-4 plastry boczku, podsmażyć je wraz z 1 posiekaną cebulką na patelni. Dodać 150 ml śmietany 36 % i 1/2-1 pokrojonego kremowego sera.

Całość wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje, doprawić pieprzem, najlepiej białym. Sos śmietanowo-serowyz boczkiem wyłożyć na ugotowany makaron, posypać posiekaną natką pietruszki.

Sos śmietanowo-serowy do makaronu jest prosty, ale bardzo smaczny, jego walory smakowe podniosła dodatkowo natka pietruszki z balkonowej doniczki. Smacznego

sos smietanowo serowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Sos śmietanowo-serowy do makaronu

  1. Pingback: Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Skomentuj Inspirowane smakiem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *