Test noży „niebieskie róże”

Noże, nożyki, używamy ich przecież codziennie.  Tylko czy każdy nasz nóż spełnia nasze oczekiwania?

Ja w swojej szufladzie mam ich kilka, niektóre nie są używane wcale, bo są albo za ciężkie, albo nie trzymają się ręki, nieraz nie chce mi się szukać akurat tego potrzebnego (bo przeznaczonego do konkretnej rzeczy), więc biorę ten nóż co mam akurat pod ręką.

A ja jestem taka, że jak coś mam na wierzchu to używam stale, obojętnie czy to jest nóż, robot, blender, czy inne kuchenne ustrojstwo.

Gdy zobaczyłam te błękitne noże z deskami, zawieszone na stojaku to od razu wpadły mi w oko, bo moja pierwsza myśl byłą taka: ten zestaw jest taki ładny, przyciągający wzrok, że będzie ozdobą mojej kuchni, że będzie stał na wierzchu, bo wszystkie noże są na stojaku, że będzie przydatny, bo będę go mieć pod ręką. Bo to ich design spowodował, że się na nie zdecydowałam, wybrałam spośród 3 różnych zestawów właśnie ten zestaw.

test noży

Czekałam na ten zestaw noży z niecierpliwością. No i dzisiaj przyszły, od razu zabrałam się za testowanie noży  Genius „niebieskie róże”  dostępnych w sklepie internetowym redcoon.pl

Otrzymałam zestaw 5 noży ze stali węglowej: nóż szefa kuchni, nóż do krojenia mięsa,  nóż do krojenia chleba, nóż uniwersalny, oraz do obierania warzyw i owoców, oraz zestaw 4 desek do krojenia wykonanych z tworzywa sztucznego oraz akrylowego stojaka.

Najbardziej mi przypasował nóż szefa kuchni. Ma ergonomiczną rączkę, jest lekki, świetnie wyprofilowany i pasuje mi do ręki podczas krojenia. Kroiłam nim dzisiaj: boczek wędzony wraz ze skórą, siekałam cebulę, oraz kroiłam natkę pietruszki.  Boczek próbowałam również pokroić długim nożem do mięsa, ale nie szło mi tak sprawnie jak nożem szefa kuchni. A poza tym ten nóż ma szerokie ostrze, więc świetnie się na nim przenosi pokrojone składniki na patelnię, czy do garnka. Powłoka noża powodowała, że krojąc ser topiony, czy natkę tuż po krojeniu sera, że nie przywierały te produkty do powierzchni noża.

Do obierania warzyw świetnie nadaje się najmniejszy nóż z zestawu, jest bardzo ostry, obierałam nim cebulę, doskonale radził sobie z twarda łupina cebuli. Poradzi sobie również z obieraniem owoców.

Testując jakieś produkty robię to profesjonalnie, czyli szczerze i obiektywnie, gdyż firmie zlecającej mi przygotowanie takiego testu, powinno zależeć na rzetelnej ocenie.

Noże wykonane są z wysokiej jakości stali węglowej, a rękojeść jest z wytrzymałego tworzywa sztucznego oraz pokryte są powloką  zabezpieczającą przed przywieraniem tzw. powłokę antyadhezyjną, co wpływa na ich wytrzymałość na ścieranie, oraz to , to że żywność nie przywiera do ich powierzchni podczas krojenia. Noże do tego łatwo się czyści, wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką, można je myć również w zmywarkach. Jednak trzeba uważać aby do ich mycia nie używać druciaków, czy gdyż możemy uszkodzić ich ozdobną powłokę.

Każdy nóż posiada ochronne etui  do bezpiecznego przechowywania noży, oraz osobną osłonkę na czubek noża.

Nie wiem tylko jak wygląda ich ostrzenie, to wyjdzie po dłuższym ich użytkowaniu. Będę podczas dodawania nowych przepisów, informować Was jak noże spisują się podczas ich użytkowania.

Ale już teraz wg mnie te noże zasługują na zakup, już w tej chwili, te dwa noże w pełni mnie satysfakcjonują. Do tego cena tego zestawu jest również bardzo przystępna, 122 zł za zestaw 5  noży, desek i stojaka jest wg mnie odpowiednia.

krojenie boczku w plastry nożem szefa kuchnikrojeni boczku w słupkiobieranie cebuli nożem do obierania warzyw i owocówsiekanie cebuli nożem szefa kuchnipowłoka noża powoduje, że krojąc ser topiony nie przywiera do ostrzanóż szefa doskonale sieka zioła, tutaj natka pietuszki

bloger-partner

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.