Gulasz z szynki

Nasza rodzina jest mięsożerna. Więc mięsne danie to u nas podstawa. Proponuję przygotować Gulasz z szynki, który jest doskonały w smaku, można gulasz z szynki podawać z różnymi dodatkami, kaszą, z ryżem ja podałam z plastrami ziemniaków.

Składniki:

60 dag szynki wieprzowej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka papryki
szczypta chili
1 ząbek czosnku
sól morska prowansalska do smaku
1 łyżka oleju
50 ml słodkiej śmietany
natka pietruszki

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę z 1 łyżki oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, sosu sojowego, papryki i chili. Kroimy szynkę w kostkę, następnie każdy kawałek szynki smarujemy marynatą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.  Delikatnie obsmażamy kawałki szynki na patelni z obu stron, podlewamy wrzącą wodą i dusimy około 1 godziny. Gdy woda odparuje zrobi się pyszny sos, dodajemy słodką śmietaną i doprawiamy solą prowansalską. Podajemy z ugotowanymi, pokrojonymi w plastry ziemniakami  i posypany natką pietruszki.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.