Paszteciki do barszczu (Wigilia)

Do barszczu świątecznego (wigilijnego) oprócz uszek z grzybami, można podać mix pasztecików z ciasta francuskiego. Doskonale się nadają jako zakąska, są na jeden kęs, zgrabne i smaczne.

U nas najbardziej smakują one mojej siostrzenicy.

Paszteciki do barszczu:

SKŁADNIKI:

  • 20 dag mrożonych zielonek
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • 1 łyżka naturalnej mieszanki ziołowej do dań z grzybami

PRZYGOTOWANIE:

Zielonki rozmrażamy i siekamy. Podsmażamy je na 1 łyżce oleju z 1/2 cebuli drobno posiekanej. Kapustę bardzo drobno siekamy, dodajemy do podsmażonych grzybów, lekko dusimy, podlewamy niewielką ilością wrzącej wody, doprawiamy solą, naturalną mieszanką ziołową do dań z grzybami i dusimy 5 minut. Farsz studzimy. Rozwijamy ciasto francuskie kroimy na kwadraty, nakładamy na ciasto farsz i formujemy różne produkty: uszka, paszteciki, wiatraczki, koperty. Układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy 15 minut. Podajemy z czystym barszczem.

Smacznego!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Paszteciki do barszczu (Wigilia)

  1. Pingback: Uszka z grzybami (wigilijne) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.