Do barszczu świątecznego (wigilijnego) oprócz uszek z grzybami, można podać mix pasztecików z ciasta francuskiego. Doskonale się nadają jako zakąska, są na jeden kęs, zgrabne i smaczne.
U nas najbardziej smakują one mojej siostrzenicy.
Paszteciki do barszczu:
SKŁADNIKI:
- 20 dag mrożonych zielonek
- 20 dag kapusty kiszonej
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- sól do smaku
- 1 łyżka naturalnej mieszanki ziołowej do dań z grzybami
PRZYGOTOWANIE:
Zielonki rozmrażamy i siekamy. Podsmażamy je na 1 łyżce oleju z 1/2 cebuli drobno posiekanej. Kapustę bardzo drobno siekamy, dodajemy do podsmażonych grzybów, lekko dusimy, podlewamy niewielką ilością wrzącej wody, doprawiamy solą, naturalną mieszanką ziołową do dań z grzybami i dusimy 5 minut. Farsz studzimy. Rozwijamy ciasto francuskie kroimy na kwadraty, nakładamy na ciasto farsz i formujemy różne produkty: uszka, paszteciki, wiatraczki, koperty. Układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy 15 minut. Podajemy z czystym barszczem.
Smacznego!

Pingback: Uszka z grzybami (wigilijne) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom