Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Sprawdźcie nasze przepisy na wigilijne dania, aby w ten wyjątkowy dzień zaimponować bliskim, że gotujecie jak szefowie najlepszych restauracji. Zaskoczcie swoich gości pysznymi potrawami!
kapuśniaczki

Dziś kolejna propozycja dania, które urozmaici wigilijny stół – drożdżowe paszteciki. Zdjęcie zrobiłam podczas Wigilii w 2019 roku, niestety jest tylko jedno, gdyż te drożdżowe kapuśniaczki zniknęły ze stołu w oka mgnieniu 😉
Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego, mogą być zmiennikiem uszek z grzybami.   Takie paszteciki drożdżowe podane do wigilijnego barszczu zamiast uszek, będą równie pyszne. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według Waszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, ale na Święta Bożego Narodzenia obowiązkowo z kapustą i grzybami.

Jeśli nie macie czasu na czekanie, aż ciasto wyrośnie to polecam kruche kapuśniaczki z kapustą i grzybami lub rogaliki, które się przygotowuje z mąki, masła, śmietany i odrobiny soli, są tak samo smaczne, a pracy przy nich niewiele 🙂

Grzyby leśne można zastąpić  pieczarkami, ale dodatek  grzybów leśnych z pewnością podniosą walory smakowe farszu.

Ciasto drożdżowe jest miękkie, bardzo delikatne i świetnie się wyrabia. Po upieczeniu paszteciki są lekkie i puszyste. Najbardziej mi smakują podane na  ciepło 🙂

Składniki na około 30-35 pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami:

Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej najlepiej tortowej
250 ml mleka 3,2 %
2 jajko,  u mnie 1 2-żółtkowe
100 g miękkiego masła
25 g świeżych drożdży
1 czubata łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

Farsz do pasztecików:
300 g kiszonej kapusty
200 g pieczarek lub duża garść grzybów suszonych
1 cebula
1 liść laurowy
szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu)
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 jajko lub  kilka łyżek mleka
mak do posypania

Przepis na paszteciki drożdżowe z kapusta i grzybami. Drobno pokrojoną kiszoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane wcześniej namoczone we wrzątku grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy.

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego 3-4 łyżki mąki, cukier oraz pokruszone świeże drożdże. Całość  mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie mąkę przesiewamy, łączymy z solą, dodajemy miękkie masło, jajka, oraz zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Ja wykorzystuję mojego robota z hakiem , ciasto wyrabiamy mechanicznie przez około 6-7 minut.

Kiedy ciasto odchodzi od ścianek miski wyjmujemy ciasto, miskę robota smarujemy olejem i ponownie umieszczamy w niej ciasto. Przykrywamy ręcznikiem lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i rękoma rozciągamy tworząc prostokąt, który dzielimy za pomocy noża na 2 równe części. Każdy z pasów wałkujemy w taki sposób, aby jego szerokość wynosiła ok. 15 cm, a grubość ok. pół centymetra

Na całej długości paska układamy porcję farszu, który  zwijamy w rulon, każdy rulon smarujemy mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, a następnie kroimy na kawałki o długości ok. 4-5  cm.

Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam po ok. 20 sztuk), odkładamy na około 15 minut, by ciasto ponownie wyrosło, po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut aż będą złote,
Smacznego 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.