Uszka z grzybami (wigilijne)

Przeglądając moją galerię przepisów uświadomiłam sobie, że nie ma tutaj przepisu na uszka, które są obowiązkowym punktem menu na naszym Wigilijnym stole. W naszej rodzinie na wigilijną kolację przygotowuje barszcz czerwony z uszkami. Oczywiście uszka są zawsze własnoręcznie przygotowane, w środku jest farsz z suszonych borowików. Uszka są pyszne, ciasto przygotowane do nich jest delikatne, gładkie i nie za grube, a farszu jest tyle ile potrzeba. Uszka są nie za duże, nie za małe są w sam raz na jeden kęs i idealnie pasują do barszczu. Wiem, że coraz mniej osób lepi uszka z grzybami (wigilijne), większość je  kupuje, a szkoda, nic nie zastąpi domowych uszek z grzybami.

Do barszczu można również przygotować krokiety z kapustą i grzybami, czy paszteciki, np. najszybsze paszteciki z ciasta francuskiego.

Uszka z grzybamiBarszcz wigilijny

Barszcz z uszkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szt jajko,
  • sól do gotowania
  • 15 dag borowików suszonych,
  • 1 szt. cebula,
  • do smaku sól pieprz,
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Grzyby suszone, najlepiej jak są to borowiki moczymy w wodzie, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie. Ugotowane grzyby odcedzamy, siekamy drobno lub w szatkownicy. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy grzyby, przesmażamy i ostudzimy farsz. Następnie doprawiamy farsz solą i pieprzem. W dużym garnku nastawiamy wodę do gotowania uszek. Mąkę przesiewamy, mieszamy z jajkiem, solą i ciepłą wodą, wyrabiamy elastyczne  ciasto. Rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty lub wykrawamy z ciasta małe krążki okrągłym, małym kieliszkiem . Na środek ciasta nakładamy farsz z borowików. Zlepiamy uszka dokładnie, a następnie łączymy ze sobą dwa brzegi. Gotujemy uszka we wrzącej, osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia, krócej niż pierogi, gdyż są mniejsze. Po wyjęciu uszka przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejały.

Jeśli uszka robimy wcześniej, to je tylko blanszujemy, a następnie mrozimy je pojedynczo na blaszce, a potem zsypujemy do woreczków. Uszka podajemy do wigilijnego barszczu.

Polecam. Smacznego!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Uszka z grzybami (wigilijne)

  1. Pingback: Barszcz wigilijny - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Witam
    Robilam je w zeszlym roku w tym tez zrobie, sa pyszne :)
    pozdrawiam <3

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Dziękuję, nie mogę tylko do uszek przekonać mojego syna, on nie jada grzybów.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: +1 (from 1 vote)
      • Mojemu robię z pieczarkami i żółtym serem bo też niejadek jeśli chodzi o grzyby ;)

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>