Uszka z grzybami (wigilijne)

Przeglądając moją galerię przepisów uświadomiłam sobie, że nie ma tutaj przepisu na wigilijne uszka z grzybami, które są obowiązkowym punktem menu na naszym Wigilijnym stole. W naszej rodzinie na wigilijną kolację przygotowuje barszcz czerwony z uszkami. Oczywiście uszka są zawsze własnoręcznie przygotowane, w środku jest farsz z suszonych borowików. Uszka są pyszne, ciasto przygotowane do nich jest delikatne, gładkie i nie za grube, a farszu jest tyle ile potrzeba. Uszka są nie za duże, nie za małe są w sam raz na jeden kęs i idealnie pasują do barszczu. Wiem, że coraz mniej osób lepi uszka z grzybami (wigilijne), większość je  kupuje, a szkoda, nic nie zastąpi domowych uszek z grzybami.

Do barszczu można również przygotować krokiety z kapustą i grzybami, czy paszteciki, np. najszybsze paszteciki z ciasta francuskiego.

Uszka z grzybamiBarszcz wigilijny

Barszcz z uszkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 1 1/2 szklanka mąki,
  • 1 szt jajko,
    ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól do gotowania
  • 15 dag borowików suszonych,
  • 1 szt. cebula,
  • do smaku sól pieprz,
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Grzyby suszone, najlepiej jak są to borowiki moczymy w wodzie, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie. Ugotowane grzyby odcedzamy, siekamy drobno lub w szatkownicy. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy grzyby, przesmażamy i ostudzimy farsz. Następnie doprawiamy farsz solą i pieprzem. W dużym garnku nastawiamy wodę do gotowania uszek. Mąkę przesiewamy, mieszamy z jajkiem, solą i ciepłą wodą, wyrabiamy elastyczne  ciasto. Rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty lub wykrawamy z ciasta małe krążki okrągłym, małym kieliszkiem . Na środek ciasta nakładamy farsz z borowików. Zlepiamy uszka dokładnie, a następnie łączymy ze sobą dwa brzegi. Gotujemy uszka we wrzącej, osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia, krócej niż pierogi, gdyż są mniejsze. Po wyjęciu uszka przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejały.

Jeśli uszka robimy wcześniej, to je tylko blanszujemy, a następnie mrozimy je pojedynczo na blaszce, a potem zsypujemy do woreczków. Uszka podajemy do wigilijnego barszczu.

Polecam. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Uszka z grzybami (wigilijne)

  1. Pingback: Barszcz wigilijny - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Pingback: Kołduny wołowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Jak zrobić zakwas z buraków ? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *