Śledzie w oleju z papryką i majerankiem

Śledzie w oleju  z  papryką i majerankiem i nutą octu. Śledzie królują w Bałtyku i w polskiej kuchni. U nas od lat śledź gra pierwsze skrzypce podczas wigilijnej kolacji. A gdy przychodzi grudzień jesteśmy w swoim żywiole, gdyż zaczynamy tworzyć śledziowe przepisy. Chcemy zabłysnąć podczas wigilijnej kolacji.
W moim domu podczas Wigilii jadało się śledzie w postaci śledzia w śmietanie z tartym ogórkiem, jabłkiem i cebulą , u Piotrka  królowały wigilijne rolmopsy z ogórkiem i koperkiem w delikatnej zalewie octowej. To są nasze rodzinne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, od których nie ma odstępstwa.

Dzisiaj przygotowałam śledzie na Wigilię: na trzy sposoby: Śledzie w oleju  z  papryką i majerankiem i nutą octu, rolmopsy i śledzie z papryką, ogórkami konserwowymi, zalane reszta marynaty z rolmopsów, takie śledzie stojąc w lodówce od soboty do czwartku.na Wigilie będą najlepsze! Bo śledzie muszą przejść smakami dodatków.

Szczególnie polecam Wam zbiór 21 najlepszych przepisów na śledzie, myślę że  przyda się smakoszom śledzi również na Sylwestra i na Karnawał.

Na blogu jest już podobny przepis: Świąteczny śledź w oleju z żurawiną, ogórkiem i papryką .

Ten dzisiejszy przepis oprócz śledzi zawiera olej, odrobinę octu, marynowaną paprykę, parzoną z przyprawami cebulę i do smaku majeranek. Parzona cebula jest łagodniejsza  w smaku i dłużej może postać. A ziele, pieprz  i liść laurowy, gdy je się sparzy wydzielają mocniejszy aromat do zalewy.

Przepis na Śledzie w oleju  z  papryką i majerankiem i nutą octu. 
Składniki na 2 słoiki:
1 kg śledzi matias
2 cebule
1 marynowana czerwona papryka
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
marynata:
250 ml oleju rzepakowego
2 łyżki octu
duża szczypta majeranku
Olej mieszamy z octem  i szczyptą majeranku.
jak zrobić Śledzie w oleju  z  papryką i majerankiem i nutą octu. PRZYGOTOWANIE śledzi:
Matiasy zalewamy zimną wodą i moczymy ok. 2 godziny, kilka razy zmieniamy wodę, odcedzamy. Śledzie kroimy w paski. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka, sparzamy wrzącą wodą razem z liściem, zielem i pieprzem.. Czekamy aż ostygnie.
Układamy śledzie, paprykę i cebulę na przemian w słoiku, zalewamy zalewą.
W lodówce śledzie mogą czekać na spożycie spokojnie 2 tygodnie. Ale takie śledzie w oleju z octem można też przygotować dzień przed Wigilią. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *