Schab pieczony w niskiej temperaturze

Wiem, że ostatnio smakosze mięs byli troszkę zaniedbywani, ale taka jest specyfika letniego menu, je się lekko z dużą ilością warzyw i owoców. Ale już nadrabiam zaległości. Proponuję Wam przygotować Schab pieczony w niskiej temperaturze. Dzisiaj został rozkrojony ‪#‎schab marynowany od niedzieli do piątku, który następnie został upieczony przez 120 minut w niskiej temperaturze 100 stopni, Schab jest delikatny, kruchy i soczysty. Mięso jest idealnie jako wędlina do kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie!

Schab pieczony w niskiej temperaturzeSchab pieczony w niskiej temperaturze

Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem, oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem.
Składniki:
ok. 1,5 kg schabu bez kości
Marynata:
2 łyżki soli peklowej
1 łyżka soli morskiej
1,5 łyżki mielonej papryki wędzonej
2 łyżki granulowanego czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka ziołowego pieprzu mielonego
1 łyżka czarnego pieprzu czarnego
1 litr wody
oraz
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki majeranku
Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy granulowany czosnek, paprykę wędzoną, pieprz czarny i pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 5 dni. U mnie od niedzieli do piątku leżał w marynacie, co mniej więcej 36 godzin obracamy schab. Po 5 dniach wylałam marynatę, posmarowałam schab olejem za pomocą silikonowego pędzelka i obsypałam majerankiem.. Schab umieszczamy w tym samym naczyniu żaroodpornym, w którym się marynował lub układamy schab na blaszce. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 100º C przez 120 minut. Mięsa nie obracamy podczas pieczenia, ani nie polewamy. Po 2 godzinach piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim mięso do wystudzenia. Ja piekłam schab w wieczorem, więc pozostawiłam mięso w piekarniku na całą noc bez otwierania piekarnika. Na drugi dzień schab wraz z naczyniem, w którym się piekł przekładamy do lodówki. Smacznego!

Schab pieczonyschab pieczony

‪#‎domowewędliny ‪#‎mięso

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

37 myśli nt. „Schab pieczony w niskiej temperaturze

  1. Mmm… kolejny dobry schabik. Moim hitem Nr 1 jest schab suszony w piekarniku. Zmodyfikowałam tylko trochę przyprawy i ostatnio robię co tydzień ok. 1,30 kg. Znika w 3 dni! Niech się chowa łososiowa!-przypadkiem wyszedł rym. Gratuluję bloga i pozdrawiam !

  2. Dzień dobry! Bardzo bardzo przepraszam, to ja przez przypadek zaminusowałam przepis (cholerne dotykowe wyświetlacze) i nie umiem tego cofnąć. Właśnie zamarynowałam schabik i już nie mogę się doczekać, kiedy będzie gotowy. Schab peklowany był przepyszny, tego samego się spodziewam po tym pieczonym. Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam!

  3. Pingback: Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Witam. Przygotowywałam ten schab trochę bez przekonania, że on się upiecze w tej temperaturze…ALE O DZIWO 😉 upiekł się i był przepyszny!!! Serdecznie dziękuję za ten przepis i wszystkim gorąco polecam! Mam ochotę spróbować z karkówką, ale chyba trzeba dłużej piec, bo to inna struktura mięsa…

  5. Witam. Chciałabym zrobić wędlinę z tego przepisu,ale mam szynkę i nie wiem czy trzeba zmienić czas pieczenia.Proszę o odpowiedz.

  6. dziękuję za przepis, rodzinie smakowało bo w dwa dni zjedli cały. Robię następny, ale mam pytanko, czy można go przed włożeniem do piekarnika podpiec na patelni? bo w czasie pieczenia wyciekło dużo sosu.

  7. Witam, mięso przepyszne,soczyste, kruche. Nie jestem fanką mięs ale ten schab naprawdę jest rewelacyjny. Też miałam wątpliwości czy dobrze się upiecze w tej temp.ale naprawdę wychodzi pyszny. W lodówce marynuje się już 3 kawałek. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  8. Witam, mięso przepyszne, soczyste i kruche. Nie jestem fanką mięs ale ten schab naprawdę jest rewelacyjny. Też miałam wątpliwości czy dobrze się upiecze w tej temp.ale naprawdę wychodzi pyszny. Dziękuję za przepis i pozdrawiam

  9. Czy można sól peklową zamienić na sól morską? Bardzo nie lubie smaku soli peklowej 🙁
    Będę wdzięczna za odpowiedź, bo chciałabym upiec taki schab na święta. Pozdrawiam serdecznie

    • A marynowałą go Pani wcześniej 5 dni? Ja piekłam schab w wieczorem, więc pozostawiłam mięso po pieczeniu w piekarniku na całą noc bez otwierania piekarnika.

    • Można, ale kolor będzie szary, sól peklowa oprócz tego że ma właściwości konserwujące to powoduje, że mięso wieprzowe pod wpływem temp. nie zmienia koloru na szary.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.