Schab pieczony w niskiej temperaturze

Wiem, że ostatnio smakosze mięs byli troszkę zaniedbywani, ale taka jest specyfika letniego menu, je się lekko z dużą ilością warzyw i owoców. Ale już nadrabiam zaległości. Proponuję Wam przygotować Schab pieczony w niskiej temperaturze. Dzisiaj został rozkrojony ‪#‎schab marynowany od niedzieli do piątku, który następnie został upieczony przez 120 minut w niskiej temperaturze 100 stopni, Schab jest delikatny, kruchy i soczysty. Mięso jest idealnie jako wędlina do kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie!

Schab pieczony w niskiej temperaturzeSchab pieczony w niskiej temperaturze

Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem, oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem.
Składniki:
ok. 1,5 kg schabu bez kości
Marynata:
2 łyżki soli peklowej
1 łyżka soli morskiej
1,5 łyżki mielonej papryki wędzonej
2 łyżki granulowanego czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka ziołowego pieprzu mielonego
1 łyżka czarnego pieprzu czarnego
1 litr wody
oraz
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki majeranku
Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy granulowany czosnek, paprykę wędzoną, pieprz czarny i pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 5 dni. U mnie od niedzieli do piątku leżał w marynacie, co mniej więcej 36 godzin obracamy schab. Po 5 dniach wylałam marynatę, posmarowałam schab olejem za pomocą silikonowego pędzelka i obsypałam majerankiem.. Schab umieszczamy w tym samym naczyniu żaroodpornym, w którym się marynował lub układamy schab na blaszce. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 100º C przez 120 minut. Mięsa nie obracamy podczas pieczenia, ani nie polewamy. Po 2 godzinach piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim mięso do wystudzenia. Ja piekłam schab w wieczorem, więc pozostawiłam mięso w piekarniku na całą noc bez otwierania piekarnika. Na drugi dzień schab wraz z naczyniem, w którym się piekł przekładamy do lodówki. Smacznego!

Schab pieczonyschab pieczony

‪#‎domowewędliny ‪#‎mięso

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

47 myśli nt. „Schab pieczony w niskiej temperaturze

  1. Mmm… kolejny dobry schabik. Moim hitem Nr 1 jest schab suszony w piekarniku. Zmodyfikowałam tylko trochę przyprawy i ostatnio robię co tydzień ok. 1,30 kg. Znika w 3 dni! Niech się chowa łososiowa!-przypadkiem wyszedł rym. Gratuluję bloga i pozdrawiam !

  2. Dzień dobry! Bardzo bardzo przepraszam, to ja przez przypadek zaminusowałam przepis (cholerne dotykowe wyświetlacze) i nie umiem tego cofnąć. Właśnie zamarynowałam schabik i już nie mogę się doczekać, kiedy będzie gotowy. Schab peklowany był przepyszny, tego samego się spodziewam po tym pieczonym. Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam!

  3. Pingback: Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Witam. Przygotowywałam ten schab trochę bez przekonania, że on się upiecze w tej temperaturze…ALE O DZIWO 😉 upiekł się i był przepyszny!!! Serdecznie dziękuję za ten przepis i wszystkim gorąco polecam! Mam ochotę spróbować z karkówką, ale chyba trzeba dłużej piec, bo to inna struktura mięsa…

  5. Witam. Chciałabym zrobić wędlinę z tego przepisu,ale mam szynkę i nie wiem czy trzeba zmienić czas pieczenia.Proszę o odpowiedz.

  6. dziękuję za przepis, rodzinie smakowało bo w dwa dni zjedli cały. Robię następny, ale mam pytanko, czy można go przed włożeniem do piekarnika podpiec na patelni? bo w czasie pieczenia wyciekło dużo sosu.

  7. Witam, mięso przepyszne,soczyste, kruche. Nie jestem fanką mięs ale ten schab naprawdę jest rewelacyjny. Też miałam wątpliwości czy dobrze się upiecze w tej temp.ale naprawdę wychodzi pyszny. W lodówce marynuje się już 3 kawałek. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  8. Witam, mięso przepyszne, soczyste i kruche. Nie jestem fanką mięs ale ten schab naprawdę jest rewelacyjny. Też miałam wątpliwości czy dobrze się upiecze w tej temp.ale naprawdę wychodzi pyszny. Dziękuję za przepis i pozdrawiam

  9. Czy można sól peklową zamienić na sól morską? Bardzo nie lubie smaku soli peklowej 🙁
    Będę wdzięczna za odpowiedź, bo chciałabym upiec taki schab na święta. Pozdrawiam serdecznie

    • A marynowałą go Pani wcześniej 5 dni? Ja piekłam schab w wieczorem, więc pozostawiłam mięso po pieczeniu w piekarniku na całą noc bez otwierania piekarnika.

    • Można, ale kolor będzie szary, sól peklowa oprócz tego że ma właściwości konserwujące to powoduje, że mięso wieprzowe pod wpływem temp. nie zmienia koloru na szary.

      • Zrobilam ten schab bez soli peklowej. Byl bardzo dobry. Chce zrobic go ponownie na urodziny,ale potrzebuje okolo trzech takich kawalkow miesa-czyli okolo 5kilogramow i nie wiem jak dlugo mam je piec.

  10. Witam

    Schab wyszedł idealn, soczysty i pyszny. Z racji że robilam z kg miesa to pieklam 1.5h. Czy ma Pani jakis sprawdzony sposób na podgrzanie plastrów schabu aby go nie przesuszyc?

  11. Excellent
    Marinated meat for 3 days. Than baked in the oven for 2 hours on 300F.
    Turn oven off and left in the oven for next 5 hours
    Came out good and juice

  12. Przepyszny. Piekłam wczoraj. Dzisiaj po 1,5kg mięsa nie ma śladu. Mama i teściowa żebrają o przepis. Dziękuję za wspaniały przepis. Stronę dodałam do ulubionych. Znalazłam tutaj mnóstwo smakołyków które planuję w najbliższym czasie popełnić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.