Schab pieczony w niskiej temperaturze

Wiem, że ostatnio smakosze mięs byli troszkę zaniedbywani, ale taka jest specyfika letniego menu, je się lekko z dużą ilością warzyw i owoców. Ale już nadrabiam zaległości. Proponuję Wam przygotować Schab pieczony w niskiej temperaturze. Dzisiaj został rozkrojony ‪#‎schab marynowany od niedzieli do piątku, który następnie został upieczony przez 120 minut w niskiej temperaturze 100 stopni, Schab jest delikatny, kruchy i soczysty. Mięso jest idealnie jako wędlina do kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie!

Schab pieczony w niskiej temperaturzeSchab pieczony w niskiej temperaturze

Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem, oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem.
Składniki:
ok. 1,5 kg schabu bez kości
Marynata:
2 łyżki soli peklowej
1 łyżka soli morskiej
1,5 łyżki mielonej papryki wędzonej
2 łyżki granulowanego czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka ziołowego pieprzu mielonego
1 łyżka czarnego pieprzu czarnego
1 litr wody
oraz
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki majeranku
Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy granulowany czosnek, paprykę wędzoną, pieprz czarny i pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 5 dni. U mnie od niedzieli do piątku leżał w marynacie, co mniej więcej 36 godzin obracamy schab. Po 5 dniach wylałam marynatę, posmarowałam schab olejem za pomocą silikonowego pędzelka i obsypałam majerankiem.. Schab umieszczamy w tym samym naczyniu żaroodpornym, w którym się marynował lub układamy schab na blaszce. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 100º C przez 120 minut. Mięsa nie obracamy podczas pieczenia, ani nie polewamy. Po 2 godzinach piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim mięso do wystudzenia. Ja piekłam schab w wieczorem, więc pozostawiłam mięso w piekarniku na całą noc bez otwierania piekarnika. Na drugi dzień schab wraz z naczyniem, w którym się piekł przekładamy do lodówki. Smacznego!

Schab pieczonyschab pieczony

‪#‎domowewędliny ‪#‎mięso

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

81 myśli nt. „Schab pieczony w niskiej temperaturze

  1. Mmm… kolejny dobry schabik. Moim hitem Nr 1 jest schab suszony w piekarniku. Zmodyfikowałam tylko trochę przyprawy i ostatnio robię co tydzień ok. 1,30 kg. Znika w 3 dni! Niech się chowa łososiowa!-przypadkiem wyszedł rym. Gratuluję bloga i pozdrawiam !

  2. Dzień dobry! Bardzo bardzo przepraszam, to ja przez przypadek zaminusowałam przepis (cholerne dotykowe wyświetlacze) i nie umiem tego cofnąć. Właśnie zamarynowałam schabik i już nie mogę się doczekać, kiedy będzie gotowy. Schab peklowany był przepyszny, tego samego się spodziewam po tym pieczonym. Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam!

  3. Pingback: Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Witam. Przygotowywałam ten schab trochę bez przekonania, że on się upiecze w tej temperaturze…ALE O DZIWO 😉 upiekł się i był przepyszny!!! Serdecznie dziękuję za ten przepis i wszystkim gorąco polecam! Mam ochotę spróbować z karkówką, ale chyba trzeba dłużej piec, bo to inna struktura mięsa…

  5. Witam. Chciałabym zrobić wędlinę z tego przepisu,ale mam szynkę i nie wiem czy trzeba zmienić czas pieczenia.Proszę o odpowiedz.

  6. dziękuję za przepis, rodzinie smakowało bo w dwa dni zjedli cały. Robię następny, ale mam pytanko, czy można go przed włożeniem do piekarnika podpiec na patelni? bo w czasie pieczenia wyciekło dużo sosu.

  7. Witam, mięso przepyszne,soczyste, kruche. Nie jestem fanką mięs ale ten schab naprawdę jest rewelacyjny. Też miałam wątpliwości czy dobrze się upiecze w tej temp.ale naprawdę wychodzi pyszny. W lodówce marynuje się już 3 kawałek. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  8. Witam, mięso przepyszne, soczyste i kruche. Nie jestem fanką mięs ale ten schab naprawdę jest rewelacyjny. Też miałam wątpliwości czy dobrze się upiecze w tej temp.ale naprawdę wychodzi pyszny. Dziękuję za przepis i pozdrawiam

  9. Czy można sól peklową zamienić na sól morską? Bardzo nie lubie smaku soli peklowej 🙁
    Będę wdzięczna za odpowiedź, bo chciałabym upiec taki schab na święta. Pozdrawiam serdecznie

      • Schab bardzo smaczny.
        Mam pytanie, Pani schab wygląda jakby był przyrumieniony,/ a przy temperaturze 100* nie możliwe jest by się przyrumienił.
        Mój tak nie wyglądał. Czytałam, że mięso jest upieczone gdy temperatura w środku mięsa (schabu) wynosi 54-60 stopni. Moje mięso po 2 godz. miało ok. 45.*. Piekłam je jeszcze co najmniej godzinę dłużej i włączyłam na kilkanaście minut termoobieg. Bałam się, że będzie surowe. Na Pani zdjęciu wygląda na upieczone.
        Pozdrawiam

    • A marynowałą go Pani wcześniej 5 dni? Ja piekłam schab w wieczorem, więc pozostawiłam mięso po pieczeniu w piekarniku na całą noc bez otwierania piekarnika.

    • Można, ale kolor będzie szary, sól peklowa oprócz tego że ma właściwości konserwujące to powoduje, że mięso wieprzowe pod wpływem temp. nie zmienia koloru na szary.

      • Zrobilam ten schab bez soli peklowej. Byl bardzo dobry. Chce zrobic go ponownie na urodziny,ale potrzebuje okolo trzech takich kawalkow miesa-czyli okolo 5kilogramow i nie wiem jak dlugo mam je piec.

  10. Witam

    Schab wyszedł idealn, soczysty i pyszny. Z racji że robilam z kg miesa to pieklam 1.5h. Czy ma Pani jakis sprawdzony sposób na podgrzanie plastrów schabu aby go nie przesuszyc?

  11. Excellent
    Marinated meat for 3 days. Than baked in the oven for 2 hours on 300F.
    Turn oven off and left in the oven for next 5 hours
    Came out good and juice

  12. Przepyszny. Piekłam wczoraj. Dzisiaj po 1,5kg mięsa nie ma śladu. Mama i teściowa żebrają o przepis. Dziękuję za wspaniały przepis. Stronę dodałam do ulubionych. Znalazłam tutaj mnóstwo smakołyków które planuję w najbliższym czasie popełnić 🙂

  13. Dzień dobry, proszę o radę: planuję upiec takim sposobem schab środkowy i karkowy (powiedzmy kawałki po ok. 1,5 kg). Jeśli najpierw zamarynowane mięsa doprowadzę do temperatury pokojowej, następnie obsmażę na patelni, to jak najlepiej je upiec: czy razem, w jakiej temperaturze jak długo piec (karkówkę dłużej)?
    Zbliżają się Święta więc chciałabym uraczyć Rodzinę smaczną domową wędliną.
    Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam.

  14. Wiele razy robiłam i zawsze wychodzi pyszny. Już nie wspomnę ilu już osobom podawałam link do przepisu na blogu. Rewelacyjny.

  15. Wprawdzie tego schabu jeszcze nie piekłam ale zastanawiam czy można by go zrobić jako schab ze śliwką do podania jako zimna płyta na stół .
    Na pewno wypróbuję ten przepis.

  16. Czy mogłabym prosić o podanie wagowej ilości przypraw, bo moje łyżki najwyraźniej są za duże i schabik wyszedł za słony . Łyżka łyżce nie równa .
    Dziękuję za wszystkie cudowne przepisy

  17. Witam!
    Mam pytanko! W naczyniu ze schabikiem mam nadmiar wody, czy tak ma być?
    Właśnie się piecze a wszystko zrobiłam według przepisu.
    Życzę wesołych i rodzinnych świąt!
    Pozdrawiam!

  18. Witam!
    W naczyniu jest nadmiar wody z marynaty, a wszystko zrobiłam według przepisu. Właśnie się piecze, czy tak ma być?
    Pozdrawiam!

  19. Pingback: The best of 2018, czyli najpopularniejsze przepisy w 2018 roku. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  20. Witam ,schab tak zrobiłam i wyszedł pyszny . Mam pytanie czy tez mozna tak upiec filet indyka ,i ile go piec? Pozdrawiam i dziękuję.

  21. Chciałabym mięso podać na obiad, lepiej je upiec wieczorem jak ty i następnego dnia podgrzać czy lepiej upiec następnego dnia I prosto z pieca na stół?

      • Z braku czasu jednak upiekłam mięso wieczorem , bardzo pyszny mięciutki, siostra już wzięła przepis i też zrobi . Mój był peklowany 4 doby , odrobinę w środku widać było że marynata tam nie dotarła Ale to mu w niczym nie umniejszało. Takie małe szare miejsce. Bardzo polecam ten przepis 🙂

  22. Mam kilogramowy kawałek schabu. Ze względu na dość duże naczynie potrzebuję większą ilość marynaty (ok. 2 litry). Czy mam dolać wody do marynaty na 1 litr czy zwiększyć ilość soli i peklosoli – nie przesolę mięsa? Moja marynata zrobiona z 1 łyżki peklosoli 20 gram i 2 łyżek soli zwykłej na litr wody.

  23. No !!! To jest majstersztyk. Z niejednego pieca chleb jadłam, jak to mówią i niejedną domową wędlinę robiłam ale takiego schabu jeszcze nie miałam, wilgotny, pachnący, smakowity. Gratulacje za taki przepis. Następnym razem spróbuję zamiast majeranku obsypać wędzoną słodką papryką i czosnkiem. Trochę rozmaitości nie zaszkodzi. Dziękuję i pozdrawiam

  24. Schab na zdjęciach wygląda na przyrumieniony. Mój po 2 godz. był całkowicie blady.
    Piekąc drugi raz podniosłam temperaturę do 120 * i wydłużyłam czas pieczenia (wieczorem) do 3,5 godzin. Następnie pozostawiłam na noc. Był bardzo smaczny i wilgotny w środku.
    Zastanawiając się doszłam fo wniosku, że nie możliwe jest przyrumienienie mięsa w 100*.
    Czy mój piekarnik (Bosch) źle wskazuje temperaturę?

  25. Przepraszam, zapomniałam, że już dzieliłam się swoimi spostrzeżeniami.
    Dzisiaj piekę znowu. Już upieczony studzi się w piekarniku.
    Serdecznie pozdrawiam

  26. Planuję na święta. Czy można ten schab po marynowaniu a przed pieczeniem nadziać w srodku suszonymi śliwkami czy lepiej skirzystać z innego przepidu?

  27. Robiłam ten schab na przyjęcie urodzinowe , podawany na ciepło do ziemniaków z fasolką szparagów. Goście zachwyceni. Po prostu pycha. Pozostałą część zaparkowałam próżniowe i po jakimś czasie zużyłam na kanapki. Soczysty, smakowity, rewelacja. Polecam. Teraz w ten sam sposób próbuję zrobić szynkę wieprzowiny. Zobaczymy jak wyjdzie. Pozdrawiam i…. Smacznego 😄

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *