Suszony schab wieprzowy

Kolejny mój przepis z serii: Wędliny domowe! Tym razem proponuję Wam przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania.
Natomiast pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed włożeniem w pończochę były tym razem krótsze niż do tej pory, trwały po 24 godziny zamiast 36, ale okres suszenia trwał 2 tygodnie, wykorzystałam też inny zestaw przypraw. Zamiast majeranku zastosowałam suszone oregano, dodałam trochę suszonego czosnku, oraz dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie, ale aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować!
Schab suszony wieprzowySuszony schab wieprzowy
Inne moje propozycje na wędliny dojrzewające:

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1,5 łyżki wędzonej papryki Kotanyi
  • 1,5 łyżki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka suszonego czosnku

Przygotowanie:

Proces przygotowania tej wędliny trwa 2,5 tygodnia, ale wy możecie go skrócić lub wydłużyć w zależności od preferencji każdy lubi mniej lub bardziej podsuszoną wędlinę dojrzewającą. Ale czyż moja  nie wygląda rewelacyjnie? Na początku schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Dokładnie obtaczamy schab w cukrze, przekładamy do metalowej keksówki i wkładamy do lodówki na 24 godziny, z mięsa wypłynęło sporo  płynu, więc wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy  w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny.  Po tym czasie  opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance przypraw. Starajmy się to robić dokładnie, jakość i smak wędliny będzie właśnie od tego zależał. Wkładamy schab ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tych 3 dniach płyn już raczej nie powstaje i zaczyna się etap suszenia.

4 dnia wyjmujemy schab z keksówki i wkładamy do pończochy / podkolanówki, ściśle związujemy na górze i wieszamy w suchym, przewiewnym miejscu. Ja powiesiłam na haczyku zaczepiając o drążek. Mój schab wisiał 2 tygodnie, podczas wysychania znacznie zmniejszała się jego objętość, wyglądał prawie jak suszona polędwica, ale taki był mój zamiar gdy kupowałam wąski, cienki schab. Po 2 tygodniach możemy go zdjąć i po wyjęciu z pończochy włożyć do lodówki. Schab po rozkrojeniu zawijamy go w bawełnianą ściereczkę lub gazę, możemy go wtedy przechowywać długo, ale czy wytrzymacie tak długo? U nas suszony schab wieprzowy zniknął w oka mgnieniu 😉 Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.

Smacznego!

Suszony schab wieprzowySuszony schab wieprzowySuszony schab wieprzowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

44 myśli nt. „Suszony schab wieprzowy

    • Jedynie takie, że jak nie zrobisz wszystkiego jak w opisie to wtedy może się coś zadziać. Sól i cukier pełnią rolę konserwującą, a pończocha chroni przed owadami. Problemem może być jedynie kupno mięsa z niesprawdzonego źródła, wtedy możesz mieć np. ryzyko zakażenia włośnicą.

  1. Pingback: Kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Schab suszony w piekarniku - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Witam, zrobiłem schab według twojego przepisu I wszystko było ok do momentu, kiedy po tygodniu suszenia wyszła na nim pleśń, mam zamiar zrobić go raz jeszcze ale prosiłbym cię o jakąś wskazówkę, może coś zrobiłem źle.
    Pozdrawiam

    • Dariusz, może źle go obsuszałeś ręcznikiem papierowym mięso po każdym etapie. Może to też wina jakości pończochy (może z jakiś sztucznych włókien byłą) nie przepuszczałą powietrza, podczas suszenia owiń w gazę i wydłuż może każdy z etapów przebywania schabu w cukrze i soli. Daj znać.

      • Nie polecam używania soli peklowej zawiera chemię lecz zwykłej a najlepiej morskiej,wypróbowałem na kawałku 0,5kg ponieważ nie znoszę marnowania żywności,nie włożyłem do lodówki schabik cały czas sobie wisiał nic mu się nie działo bez gazy czy pończochy .Trzeba pamiętać że to wymyślili indianie nie mieli lodówki marynując mięso.Ja też nie mam lodówki bo dla 1 osoby nie warto moje schaby szynki kiełbaski wiszą sobie i nic im się nie dzieję.Mieszkam w bloku i wszystko jest pyszne zero pleśni najdłużej miałem schab i kiełbaskę ponad rok czasu kiełbaskę już musiałem piłką kroić 😀 świetna do zupy fasolki czy bigosu schabik pyszny do 2 dania.dobrze ususzony schabik czy kiełbaska w odpowiednich warunkach może wisieć nawet kilka lat trzeba dbać o to jak o dziecko :).
        Pozdrawiam

  4. Witam, polecam ten przepis bo schab wychodzi za każdym razem bardzo dobry:) Ja właściwie nie gustuje w suszonych wędlinach ale robię go dla męża i szwagra, niestety panowie do domu witają raz na 2-3 tyg i mam pytanie czy gotowy schabik mogę zamrozić bo nie zawsze ich przyjazdy zgadzają się z okresem suszenia schabu a jakby miał wisieć 3 tyg to już byłby za twardy.

  5. Pingback: Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  6. Dziękuję za wspaniały przepis. Nam schab wyszedł przepyszny. Może troszkę za słony, ale i tak bardzo nam smakuje, bo dopiero go zjedliśmy z „haka”. Serdecznie pozdrawiam.

  7. A ja mam takie pytanie. Wlozylam obtoczony w cukrze schab do keksowki jakies 2 godz temu i widze, ze puscil spora ilosc wody. Czy on ma w tej wodzie tak lezec do jutra? Czy moze mam ja wylewac za kazdym razem jak sie nazbiera. Trzymajcie kciuki to moja pierwsza przygoda z domowa wedlina! Oby sie udalo!😊

  8. Witam serdecznie, w przepisie jest mowa o metalowej keksówce, czy musi być koniecznie metalowa czy to ma związek z procesem? Mam jedynie ze szkła żaro-odpornego.

  9. moja praktyka mowi ; nasyp cukru ile sie da np, 1,5 kg miesa i ntylez cukru
    np,1,5 kg lub wiecej (kosztuje grosze) nie ma problemu z plynami bo cukier w 24 godz, absorbuje calkowity plyn Powtorz z sola .U mnie 5 dni wystarczylo na calkowity proces,az do konsumcji ,Jeszcze jedno ciag powietrzan sprawdzam zapalona swieczka a w zlych kondycjach uzywam malego wiatraka 20 V

  10. moja praktyka mowi ; nasyp cukru ile sie da np, 1,5 kg miesa i ntylez cukru
    np,1,5 kg lub wiecej (kosztuje grosze) nie ma problemu z plynami bo cukier w 24 godz, absorbuje calkowity plyn Powtorz z sola .U mnie 5 dni wystarczylo na calkowity proces,az do konsumcji ,Jeszcze jedno ciag powietrzan sprawdzam zapalona swieczka a w zlych kondycjach uzywam malego wiatraka 20 V

  11. Czy temperatura i światło w miejscu którym wisi schab ma znaczenie?
    Czy musi to być ciemne pomieszczenie czy niekoniecznie. Temperatura pokojowa czy chłodniej. W kuchni mam niestety około 26 stopni. Szukać czegoś chłodniejszego?
    Pozdrawiam.

Pozostaw odpowiedź marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.