Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto

Po przygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny, panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka, kabanosy, mielonka  przyszła pora na kaczkę.  Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze  sklepu za 10 Euro za 100 gramów 😉

6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Już dzisiaj mogę stwierdzić, że pierś kacza suszona to wspaniała przekąska, która wybornie smakuje, ma intensywny smak i soczystą teksturę.Według mnie dojrzewająca kaczka jest smaczniejsza od suszonej wieprzowiny!
Suszona pierś z kaczki. Dried duck Brest. Homemade Duck Prosciutto robi się w zasadzie sama tylko potrzebuje czasu na marynowanie i suszenie.
Suszona pierś z kaczki

suszona pierś z kaczkiSkładniki:
1 świeża pierś z kaczki wraz ze skórą (nie może być mrożona!)
½ szklanki* gruboziarnistej soli
¼ szklanki* cukru
pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą
zioła prowansalskie
* szklanka o poj. 250 ml
dodatkowo:
gaza bawełniana

Przygotowanie: Pierś z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszamy gruboziarnistą sól z cukrem, mięso układamy w szklanym podłużnym naczyniu z pokrywką i obsypujemy mieszanką z każdej strony, mięso musi być całkowicie przykryte mieszanką, naczynie zamykamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Wyjmujemy kaczkę z soli i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym, nie myjemy. Mięso obficie obsypujemy młotkowanym pieprzem, oraz ziołami prowansalskimi. Zawijamy kilkakrotnie w bawełnianą gazę, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w kuchni na haku. Możemy też suszyć kaczkę w dolnej szufladzie na warzywa w lodówce.

Pozostawiamy do ususzenia na dwa, trzy tygodnie, miesiąc w zależności od wielkości kaczej piersi. Ja suszyłam pierś z kaczki ponad 2 tygodnie. Po tym czasie była idealna do konsumpcji!

Wędlinę podajemy pokrojoną w bardzo cienkie plasterki np. z różnymi gatunkami serów i czerwonym winem. Taka kacza szyneczka może też być pysznym dodatkiem do sałatki.

Smacznego!
kaczkę zasypujemy sola i cukremkaczkę obsypujemy pieprzem i ziołami, zawijamy w gazęsuszymy w gazie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.