Jak zrobić różowe jajka wielkanocne?

Dzisiaj kolejna propozycja na wielkanocne jajka, klasyczne jajka na twardo w nowej, kolorowej odsłonie. Jak zrobić różowe jajka wielkanocne? To nic trudnego, wystarczy mieć zakwas z buraków lub koncentrat z buraka, oraz ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Intensywność różowego koloru jajek jest zależny od kilku czynników: skoncentrowania zakwasu, czasu moczenia jajek w  zakwasie i od wielkości samych jajek. Im dłużej jajka będą leżeć w zakwasie, tym ich różowy kolor będzie intensywniejszy, koloru nabierze też białko jajka aż do żółtka! Po spędzeniu 12-14 godzin w takim zakwasie jajka będą całe różowe. Ja chciałam aby jajka były białe w środku i miały tylko różową powierzchnię, dlatego jajka moczyły się w zakwasie tylko godzinę.
różowe jajka

Składniki :

5 jajek ugotowanych na twardo i obranych,
ok. 1 szklanki domowego zakwasu z buraków, może być kupny koncentrat, ale wtedy trzeba go wymieszać z wodą.
1 łyżka domowego octu jabłkowego (może być kupny)

Przygotowanie : Ugotowane jajka bez skorupek wkładamy do słoika, zalewamy je zakwasem wymieszanym z łyżką octu jabłkowego. Słoik zakręcamy i odstawiamy na godzinę. Jajka wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na pół. Ja wykorzystałam karbowany nóż, dzięki czemu powierzchnia przekrojonych jajek jest delikatnie karbowana. Dekorujemy wedle uznania, ja podałam różowe jajka z sosem tatarskim i z rzeżuchą. Smacznego!
jajka moczymy w zakwasie

jajka w zakwasiejajka kroimy na półjaka na twardojajka z sosem tatarskim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Jak zrobić różowe jajka wielkanocne?

  1. Pingback: Sos tatarski - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.