Jak zrobić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy gości w mojej kuchni od dawna, przygotowywała go moja babcia, moja mama, przygotowuję też i ja, stosuję go gdyż jest znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek i mięsa.

Gdy ocet jabłkowy stał się pewnego czasu hitem odchudzania postanowiłam sprawdzić jego właściwości osobiście, fakt zmniejsza łaknienie, przyspiesza przemianę materii, ma też działanie odwadniające.

Polecam  go zrobić w domu bez większych nakładów finansowych (wystarczą obierki, ogryzki jabłek), gdyż suplementy z jego udziałem nie są znów takie tanie. Natomiast jabłka są bardzo tanie, więc lepiej zrobić go samemu, ocet jabłkowy możemy przygotowywać na bieżąco.

Ocet jabłkowy

Podczas diety ocet jabłkowy należy stosować rozcieńczony! Ja stosuję teraz dietę ograniczającą ilość kalorii, więc picie octu jabłkowego pomoże mojemu organizmowi w zużyciu zapasów tkanki tłuszczowej.

Nie należy oczywiście pić go w dużych ilościach, gdyż można sobie podrażnić śluzówkę żołądka i doprowadzić do powstania wrzodów, ale w zupełności wystarczą 2-3 łyżeczki rozpuszczone w pół szklanki przegotowanej wody. Ja piję ten napój 3 razy dziennie bezpośrednio przed posiłkami, ale pierwszą porcję tego napoju spożywam zaraz po przebudzeniu.

Jak zrobić ocet jabłkowy? Nic trudnego!

Potrzebujemy  1 kg (skórki jabłek, ogryzki bez ogonków, drobne jabłka), wrzucamy je do słoja, zalewamy 1 litrem przegotowanej, osłodzonej, chłodnej wody wymieszanej z 4 łyżkami cukru bądź miodu jak ktoś woli ( na 250 ml  1 łyżka cukru lub miodu). Wody ma być tyle żeby przykryć jabłka. Słój przykrywamy gazą, żeby muszki owocówki się nie dobrały. Czas fermentacji wynosi ok. 4 tygodni. Trzeba pamiętać żeby codziennie zamieszać zawartość słoja drewnianą łyżką aby zawartość nie pleśniała. Po ok. 4 tygodniach gdy zawartość słoja przestanie fermentować i zacznie pachnieć „octowo”, zlewamy ocet do butelek przez gazę i zakręcamy.

Ocet jabłkowy trzymamy z dala od źródeł ciepła i światła.

Z 1 kg skórek i ogryzków otrzymujemy 1 litr octu.

ocet jabłkowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

12 myśli nt. „Jak zrobić ocet jabłkowy?

  1. Super 🙂 dzięki za tą instrukcję. na pewno się przyda. jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z domowym octem jabłkowym, a teraz będę miał swój własny! pozdrawiam!

    • Napisałam, że na 1 kg wykorzystałam 1 litr wody, a to wystarczyło aby przykryć odpadki z jabłek. jeśli mamy więcej to odpowiednio zwiększamy ilość wszystkich składników.

  2. Pingback: Pasta paprykowa do słoików - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Grzanki z twarogiem i pomidorami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.