Sos tatarski

Ugotowane na twardo jajka w domowym sosie tatarskim to jedno z naszych ulubionych dań wielkanocnych. Klasyczny sos tatarski to zimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami. Ten pikantno-kwaśny sos przygotowany został z własnej roboty marynowanych grzybów i ogórków konserwowych, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu. Sos tatarski idealnie współgra z  ugotowanymi na twardo jajkami, ale jest też świetnym dodatkiem do zimnych mięs, wędzonego łososia oraz gotowanej szynki. Domowej roboty sos tatarski jest bardzo smaczny!

Polecam też przepis na różowe jajka z sosem tatarskim znajdziecie: tutaj

Przepis na najlepszy Sos tatarski staropolski do jajek wielkanocnych.
sos tatarskisos tatarski

Składniki:
200 ml majonezu może być domowy
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12%
5 małych marynowanych borowików, podgrzybków lub maślaków
2 średnie ogórki konserwowe najlepiej domowe
garstka rzeżuchy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka chrzanu
pieprz biały
jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie: Grzyby marynowane i ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy też posiekaną rzeżuchę. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę, chrzan i musztardę. Dodajemy przygotowany sos do pokrojonych grzybów i ogórków. Całość doprawiamy pieprzem, możemy sos ewentualnie delikatnie  posolić. Odstawiamy sos na kila godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przekładamy sos tatarski do miseczki, na połówkach ugotowanych jajek robimy kleksy z sosu. Dekorujemy jajka według uznania np. świeżą rzeżuchą. Domowy sos tatarski mimo, że nie ma konserwantów można przygotować tydzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce, do świąt wielkanocnych wytrzyma spokojnie. Smacznego 🙂
DSC_0649DSC_0648DSC_0633DSC_0649

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Sos tatarski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.