Przepis na domowy majonez

Przepis na domowy majonez podałam już kiedyś w relacji z Kuchennych Zmagań, na tym konkursie Piotrek przygotował dip czosnkowo-koperkowy na bazie domowego majonezu. Majonez zrobił wtedy furorę, wszyscy patrzyli Piotrkowi na ręce ( a majonez robił ręcznie za pomocą trzepaczki), a potem każdy chciał majonez spróbować.

W moim domu rodzinnym często robiliśmy domowy majonez. Jednak przy ręcznym kręceniu gdy wlało się za dużo oleju zdarzało się, że majonez się ważył – są 2 sposoby na jego uratowanie: dodawanie po kropli wrzącej wody, cały czas go energicznie ucierając, lub wziąć nowe żółtko i wszystkie nowe składniki, na nowo  ucierając dodawać po trochu zważony majonez cały czas energicznie ucierając. Pamiętać też trzeba, że przy ręcznym ucieraniu trzeba majonez kręcić w jedną stronę.
Przy przygotowywaniu majonezu za pomocą trzepaczki miksera majonez nigdy się nie zważył.
Zachęcam Was do przygotowania majonezu własnej produkcji, jest lepszy niż gotowy, do tego nie zawiera żadnych wspomagaczy!

Przepis na domowy majonez:

SAM_3644
Składniki na około 600 ml:
2 świeże  jajka
2 łyżki musztardy np. z białym winem i  całą gorczycą
2 szklanki oleju rzepakowego
sól morska
ok. ½ łyżeczki cukru
biały pieprz mielony
sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki)

Do szklanej miski wbijamy 2 żółtka, uważając, by nie dostało się białko. dodajemy musztardę i cały czas ubijamy rózgą lub trzepaczką blendera. Stopniowo i powoli wlewamy olej, cały czas ubijając aby majonez się nie zważył.
Gdy uzyska kolor i  konsystencję gęstego majonezu doprawiamy majonez do smaku cukrem, solą morską, białym pieprzem i cytryną w ilości jaka nam odpowiada.

Majonez możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Na bazie tego domowego majonezu możemy przygotować wiele wariantów zimnych sosów sałatkowych, czy też dipów np. czosnkowy, czosnkowo-koperkowy, tatarski,  chrzanowy, koperkowy, pomidorowy itp. mieszając łyżką różne składniki, które wybierzemy do sosu z domowym majonezem.

Możemy również przygotować jajka faszerowane na różne sposoby, sałatki jarzynowe, czy też szynkę faszerowaną.

domowy majonez

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Przepis na domowy majonez

  1. Bezkonkurencyjny. Także lubię kręcić w domu 🙂 Majonez kupny stać może bez końca, nawet poza lodówką i wciąż smakuje nienagannie – musi w nim być cała tablica Mendelejewa zawarta… dlatego także staram się trzymać z dala od kupnej wersji. pozdrawiam.

  2. Pingback: Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  3. Pingback: Jajka faszerowane wędzonym łososiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.