Przepis na domowy majonez

Jak zrobić w domu majonez? Nasz tradycyjny przepis na domowy majonez z ubitych z żółtek, oleju i musztardy, z dodatkiem cukru, soli, pieprzu i soku z cytryny smakuje wyśmienicie! Przepis na domowy majonez podałam już kiedyś w relacji z Kuchennych Zmagań, na tym konkursie Piotrek przygotował dip czosnkowo-koperkowy na bazie domowego majonezu. Domowy majonez zrobił wtedy furorę, wszyscy patrzyli Piotrkowi na ręce gdyż majonez robił ręcznie za pomocą ręcznej trzepaczki, a potem każdy chciał majonez spróbować.
majonez domowy

W moim domu rodzinnym często robiliśmy domowy majonez. Jednak przy ręcznym kręceniu majonezu jak wlało się za dużo oleju do zmiksowanych żółtej to zdarzało się, że majonez się ważył . Przy majonezie domowym trzeba mieć cierpliwość, on musi się ubić w swoim tempie!  My mamy 2 sposoby na uratowanie zważonego majonezu:
– dodawanie po kropli wrzącej wody, cały czas go energicznie ucierając, l
– lub wzięcie nowych składników: żółtko i wszystkie nowe składniki na nowo  utrzeć i dodawać po trochu zważony majonez cały czas energicznie ucierając.
Pamiętać też trzeba, że przy ręcznym ucieraniu trzeba majonez kręcić w jedną stronę.
Przy przygotowywaniu majonezu za pomocą trzepaczki miksera lub blendera majonez  nigdy nam się nie zważył!
Zachęcam Was przygotujcie na Święta majonez własnej produkcji, jest lepszy niż gotowy ze sklepu, gdyż domowy majonez nie zawiera żadnych konserwantów i wzmacniaczy smaku! Tradycyjny majonez domowy ma prawdziwie domowy smak. Według naszego przepisu zrobicie majonez domowy, taki jak za dawnych lat, jaki robiły wasze babcie i mamy, ten przepis to klasyka!

Przepis na domowy majonez, jak zrobić majonez domowy?

SAM_3644
Składniki na około 600 ml majonezu domowego:
2 świeże  jajka (2 żółtka)
2 łyżki czubate musztardy np. sarepska, czy z białym winem i  całą gorczycą
2 szklanki oleju rzepakowego ( czasami potrzeba trochę więcej to kwestia oleju i wielkości żółtek)
sól morska , ok. 1/2 łyżeczki
ok. ½-1 łyżeczki cukru pudru
biały pieprz mielony lub czarny (biały jest mniej widoczny!) ok. 1/3-1/2 łyżeczki
sok z cytryny (ok. 1 łyżka) lub octu winnego

jajka parzymy wrzątkiem, oddzielamy białka od żółtek. (Z białek możemy zrobić mini bezy) Do szklanej miski wbijamy 2 żółtka, uważając, by nie dostało się białko. dodajemy musztardę i cały czas ubijamy mikserem lub trzepaczką blendera. Stopniowo i powoli cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas ubijając aby majonez się nie zważył. Tak długo ubijamy, aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
Gdy uzyska kolor i  konsystencję odpowiednio gęstą doprawiamy majonez do smaku cukrem, solą morską, pieprzem i cytryną w ilości jaka nam odpowiada. Można wszystkie składniki oprócz oleju dać na samym początku i  ubić, a dopiero potem dodać olej.

Majonez przekładamy do słoików, zakręcamy i możemy przechowywać w lodówce kilka dni do tygodnia. Na bazie tego domowego majonezu możemy przygotować wiele wariantów zimnych sosów sałatkowych, czy też dipów np. czosnkowy, czosnkowo-koperkowy, tatarski,  chrzanowy, koperkowy, pomidorowy itp. mieszając łyżką różne składniki, które wybierzemy do sosu z domowym majonezem.

Możemy również przygotować jajka faszerowane na różne sposoby, sałatki jarzynowe, czy przepis na szynkę faszerowaną i szynkę faszerowaną kremem chrzanowym.

domowy majonez

Jak zrobić majonezmajonez domowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Przepis na domowy majonez

  1. Bezkonkurencyjny. Także lubię kręcić w domu 🙂 Majonez kupny stać może bez końca, nawet poza lodówką i wciąż smakuje nienagannie – musi w nim być cała tablica Mendelejewa zawarta… dlatego także staram się trzymać z dala od kupnej wersji. pozdrawiam.

  2. Pingback: Jajka z domowym majonezem i rzeżuchą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  3. Pingback: Jajka faszerowane wędzonym łososiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *