Mini Kebaby i Kuchenne Zmagania

Reportaże zdjęciowe i przepisy z Kuchennych Zmagań, będą zamieszczone w kolejnych wydaniach Mojego Gotowania, na stronie kuchenne zmagania mojegotowanie.pl Na w/w stronie internetowej (jak i w komunikacji projektu przez Partnerów) zostaną również zamieszczone filmy z przebiegu Kuchennych zmagań.

Do Kuchennych Zmagań stanęło 10 par z różnych stron Polski. Każdego dnia po 5 par pod czujnym okiem Grzegorza Łapanowskiego.

Organizatorem było Moje Gotowanie, a Kuchennym Zmaganiom partnerowali:  Appetita  i wielozadaniowy sprzęt marki Kenwood.

Ja razem z Piotrem „zmagaliśmy” się z daniami w niedzielę. Każdy mógł przygotować co chce z produktów ogólnie dostępnych dla wszystkich.

Były polędwiczki wieprzowe, łopatka i mięso drobiowe, oraz bogaty zestaw warzyw.

My przygotowaliśmy 2 zestawy: mini kebaby z mięsa mielonego, dip koperkowo-czosnkowy na domowym majonezie, oraz sałatkę warzywną i… byliśmy jedną z 2 par, które wygrały niedzielne zmagania.

 

IMG_2324

Mini kebaby z mięsa mielonego (6 sztuk)
składniki:
– 600 g świeżego mięsa ( łopatka wieprzowa )
– 2 jajka
– 1 bułka kajzerka + 2 łyżki bułki tartej
– mleko
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
– czarny mielony pieprz
– 1 cebula
– sól morska
– 100 ml wody gazowanej


Przygotowanie:
1. Mięso  z łopatki mielimy w maszynce do mięsa  i przekładamy do dużej miski.
2. Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę, ale doskonale z tym poradzi sobie szatkownica blendera,
3.Mleko wlewamy do miski i moczymy w nim pokrojoną bułkę.
4.Cebulę i czosnek dodajemy do mięsa, wbijamy 2 świeże jajka, dodajemy odciśniętą bułkę i jeśli mamy bułkę tartą to dodajemy 2 łyżki.
5.Doprawiamy solą morską, mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i przyprawą do mięsa mielonego (w ilości jaka nam odpowiada)
6.Tak przygotowaną masą mięsną oblepiamy dokładnie patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie).
7.Smażymy je na dużej patelni, obracając mięso co jakiś czas, aby się równomiernie zrumieniło.
8. Pod koniec smażenia przykrywamy pokrywką, aby doszło.
9. Układamy kebaby na ręczniku papierowym, by odsączyć tłuszcz.
10. Podajemy po 3 sztuki na dużym talerzu z roszponką, ćwiartkami pomidorów koktajlowych, papryczkami chilli i koprem włoskim.

Dip  czosnkowo-koperkowy
Składniki:

– 1 jajko
– 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
– ok. 1 szklanki oleju
– sól morska
– ok. ½ łyżeczki cukru
– czarny pieprz mielony
– sok z cytryny
– suszony koperek
– 2 ząbki czosnku
– 1 jogurt bałkański
Przygotowanie majonezu:
1. Do miski wbijamy 1 żółtko, uważając, by nie dostało się białko. dodajemy musztardę i cały czas ubijamy rózgą lub trzepaczką blendera.
2. Stopniowo i powoli wlewamy olej, cały czas ubijając aby majonez się nie zważył.
3. Gdy uzyska kolor i  konsystencję gęstego majonezu doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i cytryną w ilości jaka nam odpowiada.

Przygotowanie dipu:
1. Do miseczki przekładamy całe opakowanie jogurtu greckiego.
2. Dodajemy 2-3 łyżki domowego majonezu.
3. Doprawiamy solą morską i czarnym mielonym pieprzem.
4. Wsypujemy ok. 1 łyżki suszonego koperku i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Rozkładamy do mniejszych miseczek  i delikatnie posypujemy powierzchnię suszonym koperkiem.
6. Podajemy do mini kebabów.

Sałatka warzywna:

Składniki:

2 głęby ze środka sałaty masłowej
1 pęczek rzodkiewki
1 długi ogórek
10 pomidorów koktajlowych
3 sztuki szczypioru z dymką
sól morska
pieprz czarny
2 łyżki majonezu domowego

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym
  2. Z sałat wykorzystujemy tylko jasne środki, rozdzielamy i wkładamy do dużej miski.
  3. Ogórka obieramy (ale nie koniecznie), kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy w kostkę.
  4. Rzodkiewkę kroimy na pół, a następnie w plastry niezbyt cienkie.
  5. Ogórka i rzodkiewkę wsypujemy do oddzielnej miski solimy, a gdy puszczą sok odlewamy wodę i wsypujemy do sałaty.
  6. Pomidory koktajlowe kroimy w ćwiartki i mieszamy z pozostałymi warzywami
  7. Siekamy szczypior wraz z dymką i mieszamy całość.
  8. Dodajemy 2 łyżki domowego majonezu, doprawiamy mielonym pieprzem ewentualnie solą.
  9. Przekładamy do szklanych miseczek.
  10. Podajemy do mini kebabów.

Nasza wygrana:

IMG_2337

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Mini Kebaby i Kuchenne Zmagania

  1. Pingback: Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię w prasie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Pingback: Przepis na domowy majonez - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *