Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z dodatkiem mieszanki ziół, które otrzymałam od Kotanyi. Mieszanka to zioła dalmatyńskie, w skład których wchodzą: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek i szałwia.

składniki:

  • 3 porcje rosołowe
  • kartofle – 4 sztuki
  • sól – 1 łyżeczka
  • marchew – 2 sztuki
  • ognista mieszanka przypraw – 2 szczypty
  • seler – 1/4 sztuka
  • pietruszka – 1 sztuka
  • zioła dalmatyńskie – 2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    Przygotowanie: Porcje rosołowe zalewamy 1,5 litrem wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy 15 minut, następnie dodajemy pokrojone w kostkę kartofle, marchewkę pokrojoną w plastry, oraz startego selera i pietruszkę, wsypujemy zioła dalmatyńskie i gotujemy dalsze 15 minut. Doprawiamy ognistą mieszanką przypraw i gotujemy około 5 minut. Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy natką pietruszki.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.