Kotlety z kurczaka

Panierowane kotlety przygotowałam z udek kurczaka tak jak tradycyjne kotlety schabowe. Wystarczy ściągnąć z udek kurczaka skórę, wyluzować kości bardzo ostrym nożem i mamy czyste mięso na kotlety, zupełnie tanim kosztem.

Panierowane Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

  • 3 udka kurczaka
  • 2 szt jajka,
  • 100 ml mleko,
  • sól morska prowansalska Kamis
  • ognista mieszanka przypraw Kamis
  • bułka tarta do panierowania,
  • mąka pszenna
  • olej

Z udek ostrożnie ściągamy skórę, ostrym nożem luzujemy kości. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Mięso doprawiamy solą morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw w takiej ilości jak lubimy. Jajka roztrzepujemy trzepaczką, wraz ze 100 ml mleka, doprawić jeszcze delikatnie solą. Każdy kawałek mięsa najpierw obtaczamy w mące, potem dokładnie maczamy w jajku, następnie panierujemy w bułce tartej, jak ktoś lubi grubszą panierkę musi tę czynność powtórzyć dwa razy. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety z kurczaka możemy podać z sosem..

Kotlety z kurczaka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.